För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Månadens intervju med en företagare – Peter Werner, Sollentuna Bildemontering

Månadens intervju med en driven företagare i Sollentuna – Peter Werner, Sollentuna Bildemontering, som även utsågs till Årets Företagare 2014.

Har det alltid varit självklart att du skulle bli Företagare?
Nej, egentligen inte, trots att jag vuxit upp i familjeföretaget. Efter gymnasiet och lumpen utbildade jag mig både till högskoleingenjör och civilekonom i tron att jag skulle komma ifrån skrotgården. Men när jag var klar i skolan så började jag ändå där, och jag blev mer och mer involverad i verksamheten. Och det ångrar jag inte en sekund. 

Jag tycker om att driva företag, och att dessutom få möjligheten att driva ett företag inom återvinning och återanvändning gör att jag kan sova extra gott om natten. Att ha möjligheten att påverka människans utnyttjande av jordens begränsade resurser tillfredsställer mig. En miljöhjälte i vardagen, helt enkelt! 

Hur ser branschen ut? Är det stor konkurrens?
Både ja och nej. Till en storstadsregion, som vi verkar i, flyttar det in tiotusentals människor varje år. Och många av dessa har bil. Så bilar finns det gott om. Fördelen med vår bransch är att det är ganska omständligt att starta en ny verksamhet med auktorisation och flertalet tillstånd, vilket gör att de företag som ska ta hand om alla dessa bilar inte blir fler, utan snarare färre. Vi går mot färre men större aktörer i vår bransch. Man måste ha volym för att täcka kostnaderna för att driva runt en sån här typ av verksamhet. Därför är det extra kul att vi, hitintills, under 2017 har ökat antalet omhändertagna fordon med över 35 %, jämfört med föregående år, som dessutom var ett all-time-high-år. Eftersom många flyttar in till storstadsregionerna blir det dessvärre tuffare konkurrens mellan kollegorna på landsbygden, eftersom det är svårt för dem att få tag på bilar som ska skrotas. Vilket, tyvärr, gör det svårt för dessa att fortsätta vara verksamma.  

Vad är vanligaste missen man som företagare gör?
Att tro att man måste göra allt själv. Våga delegera, men se till att de anställda levererar i linje med vad företaget står för. 

Dina tre bästa tips till de som driver företag?
Mitt motto här i livet är Fokus, Struktur och Livsglädje. Och det går givetvis att anamma på företagandet också. 

  1. Fokusera på det som du är bra på. Välj ut det som är din grej.
  2. Strukturera upp arbetet, gör en budget och en handlingsplan – och verkställ den.
  3. Och glöm, för guds skull, inte att ha kul under ditt företagande. Är det inte roligt kommer det aldrig att funka i längden. Så se därför till att ha livsglädje!

 

Intervjuare – Camilla Hermelin, vice ordförande Företagarna Sollentuna 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.