För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Det mesta om a-kassa för företagare

Svar på dina frågor & tips hur du förebygger de vanligaste misstagen.

Detta är ett samarbete mellan Företagarna och SMÅA. Vi svarar på dina frågor om a-kassa och hjälpa dig fatta beslut idag så att du har möjlighet att ansöka om a-kassa om det behövs i framtiden. 

Har du frågor om din a-kassa och vad som gäller för just dig, vill ha hjälp att räkna ut din ersättning, redan är ansluten till Småföretagarnas a-kassa  eller har en ansökan om a-kassa kontakta SMÅA direkt. 

Vill du planera för att öka tryggheten i ditt företag om det kommer sämre tider och är medlem i Företagarna kan du alltid utan kostnad kontakta Företagarnas jurister.

Regler för a-kassa – vad gäller?

Här hittar du information om vad som gäller när du som företagare behöver a-kassa. En företagare är arbetslös i två fall: dels när det inte längre vidtas några åtgärder i företaget, dels när företaget definitivt har upphört.

Arbetad tid

Det krävs att du arbetar ungefär halvtid i ett halvår för att kunna ha rätt till ersättning från a-kassan. Det innebär att du ska ha arbetat 60 timmar per månad under minst sex månader eller 420 timmar under sex månader i följd med minst 40 timmar under var och en av de månaderna.

Antal karensdagar

Karensvillkoret är två dagar.

Tak för ersättning

Ersättningstaket är 33 000 kronor per månad. Nivån på ersättningen beror bland annat på hur mycket du har tjänat, hur mycket du har arbetat och hur länge du varit medlem i a-kassan. När du varit medlem i tolv månader kan du få högsta ersättning om du uppfyller övriga villkor.

Möjligheten att lägga ditt företag vilande

Möjligheten att få ersättning när inga åtgärder vidtas i företaget kan nyttjas som oftast vart tredje år. Om du haft företaget vilande och fått ersättning och behovet av a-kassa uppstår inom kortare tid kan du avveckla, sälja eller på annat sätt skilja dig från verksamheten och söka ersättning från a-kassan igen. 

Läs mer

Så undviker du vanliga misstag vid arbetslöshet

Sveriges småföretagare behöver vara pålästa och tänka mer på sig själva. Åtminstone när det kommer till att säkra den egna inkomsten vid arbetslöshet.

Det är inte ovanligt att man slutar ta ut lön till sig själv, för att kunna behålla sina anställda och betala deras löner. Det har inte bara en negativ påverkan på företagarens privatekonomi, det påverkar också vilken ersättning man kan få vid arbetslöshet eller sjukdom. 

Så här undviker du vanliga misstag

A-kassa för företagare: det här gäller under 2024

Många företagare upplever att det kan vara svårt att hålla koll på vilka regler och villkor för a-kassa som är aktuella i dagsläget.

De senaste åren har det skett flera förändringar i arbetslöshetsförsäkringen som påverkat företagares ersättningsvillkor. Okunskap och missförstånd gällande regelverket kan utgöra ett hinder för att få ersättning från a-kassan. 

Läs mer om vad som gäller 2024

Vill du byta a-kassa?

Alla a-kassor har samma regler och villkor men det finns skillnader. SMÅA är specialiserade på just företagarfrågor och en lång erfarenhet som gör att vi kan guida dig rätt om du har frågor eller blir arbetslös.

Förutom att SMÅA vill att alla företagare i Sverige ska ha en grundtrygghet vill vi att fler ska våga vara företagare. Vi brinner för företagare och arbetar för att stärka trygghetssystemet genom att upplysa landets beslutsfattare om vilka förändringar som behövs.

Är du medlem i annan arbetslöshetskassa? Inga problem, SMÅA hjälper dig med inträdet och ser självklart till att du får med dig all din medlemstid från din nuvarande a-kassa.

När du fyller i ansökan om medlemskap kan du kryssa i att du vill ha hjälp att flytta medlemskapet. Du får då med dig din medlemstid från din tidigare a-kassa och vi ser till att du inte får något glapp i din medlemsperiod.

Varför SMÅA?

Sveriges största a-kassa för företagare
SMÅA har över 100 000 medlemmar över hela landet i alla möjliga branscher.

Oberoende
Vi är en renodlad a-kassa utan kopplingar till fackförbund eller politisk organisation. Månadsavgiften är 159 kronor.

Medlemsservice
Vår medlemsservice kan ge dig rådgivning, personlig service och ifyllnadsstöd om du blir arbetslös.

Familjeskydd
Även familjemedlemmar anställda i företaget kan ansluta sig.

Inkomstförsäkring med konkursskydd
Du kan välja att lägga till en inkomstförsäkring med konkursskydd, marknadens starkaste skydd för företagare.

Medlemsförmåner
Som medlem i SMÅA får du även tillgång till flera förmåner via våra samarbetspartners.

Vad kan hindra en företagare att få a-kassa?

De flesta företagare kan få a-kassa om man lägger sitt bolag vilande men för en del är det en större utmaning att bara stänga ner sitt företag. Om du är del av ett familjeföretag, har en kompanjon eller sitter fast i avtal som inte kan avslutas? 
Läs artikeln

Saker att tänka på om företaget börjar gå dåligt

Att vara företagare innebär ofta både upp- och nedgångar. Även om företaget går bra för tillfället kan det vara bra att ha koll på vad som gäller om företaget börjar gå dåligt. Av den anledningen tänkte vi snabbt gå igenom de vanligaste misstagen, eller tankevurporna, som företagare gör i sådana situationer - för att du ska komma ihåg att tänka på dessa saker i framtiden.

Läs artikeln

Mest läst just nu

Mest lästa FAQ

Vanliga frågor och svar

  • SMÅA är Sveriges största a-kassa för företagare med över 100 000 medlemmar från alla branscher.

  • SMÅA har inga kopplingar till fackförbund eller politiska organisationer.

  • Du kan räkna ut din ersättning här  

Kontakta SMÅA om du har frågor om din a-kassa och vilka möjligheter du har att ansöka om a-kassa. 

SMÅA har också samlat de vanligaste frågorna och svaren som du som företagare brukar ställa om a-kassa här. 

Kontakta Småa