För att underlätta för de minsta företagen har Företagarna arbetat för att höja omsättningsgränsen för momsskyldighet. Gränsen, som höjdes till 80 000 kronor för några år sedan, ökas nu till 120 000 kronor från årsskiftet 2024/2025. Detta minskar administrationen för småföretagare, som inte längre behöver redovisa moms under denna nivå. Sverige har dock en betydligt lägre momsgräns än de flesta EU-länder, och Företagarna fortsätter att verka för att ytterligare höja gränsen, vilket skulle ge fler företagare en enklare start.
Företagarna har länge arbetat för höjt tak i ROT-avdraget och separata tak för ROT och RUT. Under andra halvan av 2024 infördes dessa förändringar, vilket har underlättat för företag inom byggbranschen, särskilt i en tid av svag marknadsutveckling. Ändringen upphör dock vid årsskiftet 2024/2025, och Företagarna fortsätter att driva frågan om en permanent förlängning, för att stärka byggsektorn och ge småföretagare bättre förutsättningar i sitt arbete.
Företagarna har aktivt arbetat för skattelättnader för utländska experter, och nu har dessa utökats till sju år och gäller vid en lön motsvarande 1,5 prisbasbelopp istället för 2. Detta förbättrar Sveriges möjligheter att attrahera internationella talanger och stärker näringslivet. Företagarna bidrar med expertis i en pågående utredning kring expertskatter och FoU-incitament.
Regeringens förslag att begränsa avdragsrätten för låneräntor har justerats efter Företagarnas insats. Värdepapper är nu inkluderade, vilket ger företagare fler finansieringsmöjligheter. Vi arbetar vidare för bredare avdragsmöjligheter.
Efter Företagarnas påverkansarbete får små bryggerier nu en lägre alkoholskatt, även om gränserna fortfarande är låga och endast öl omfattas. Detta ger mikrobryggerierna lättnader i sina kostnader och bidrar till deras tillväxt.
Företagarna har kämpat länge för att fysiska kvitton inte ska behöva sparas för bokföringen när de förts över till digitalt format. I början av 2024 tog regeringen beslut om en uppdaterad bokföringslag där kravet på att spara papperskvitton avskaffas. Det innebär mindre pappershantering och enklare bokföring för företagare. Beslutet gör att administrationen minskar och att småföretagare kan spara tid och resurser, vilket ger mer utrymme att fokusera på verksamheten. Företagarnas långvariga arbete för en digitaliserad bokföring har nu gett resultat i regeringens beslut.
Regeringen föreslår sänkta inkomstskatter i budgetpropositionen för 2025, både för låg- och medelinkomster, och avskaffar avtrappningen av jobbskatteavdraget för högre inkomster. Detta är ett viktigt steg för bättre incitament till arbete och företagande, något Företagarna länge har arbetat för. Företagarna vill nu se ytterligare åtgärder för att sänka den statliga inkomstskatten och stärka förutsättningarna för företagare och entreprenörer.
Plastpåseskatten avskaffades den 1 november 2024. Företagarna har sedan start kritiserat skatten för att vara problematiskt konstruerad och ineffektiv. Skatten drog inte in de skatteintäkter som regeringen hade förväntat sig, vilket ytterligare belyste dess brister. Avskaffandet innebär nu mindre kostnader och färre administrativa hinder för företagare, särskilt för småföretag inom detaljhandeln, som tidigare belastades av skatten.
Flygskatten i Sverige avskaffas sommaren 2025 – en förändring Företagarna välkomnar. Företagarna motsatte oss införandet av flygskatten 2018 eftersom en sådan nationell skatt utan tydlig koppling till flygets faktiska miljöpåverkan inte fyller någon funktion, annat än att göra resor dyrare för företagare och andra resenärer.
Företagarna har länge jobbat för sänkt skatt på jobb och företagande. Skatternas nivåer och skattesystemets utformning är en av de viktigaste frågorna för landets företagare. Genom att låta företagare behålla mer av de värden de skapar kan de återinvestera i sina företag, eller i nya verksamheter, och på det sättet kan både nya jobb och nya skatteintäkter skapas.
Företag och företagare är beroende av duktiga medarbetare för att deras företag ska kunna växa. Bristen på arbetskraft med rätt erfarenhet och kompetens innebär att företagen slutar växa. Kostnaden att anställa måste sänkas och företagens tillgång till arbetskraft med rätt erfarenhet och kompetens måste underlättas. Då kan företag växa och arbetsmarknaden bli mer inkluderande.
Företagare lägger i snitt ner mellan 8 och 10 timmar i veckan på administration. Mycket av tiden utgörs av administration av regler från myndigheter. Regler behövs, men de måste vara ändamålsenliga, effektiva och ge möjligheter för företag att utvecklas. Vi menar att en företagares tid först och främst ska läggas på saker som skapar värden för företaget, företagets anställda och samhället i stort.
Bli en del av oss och skapa nästa seger!
Bli medlem