Bolagsskatten, den skatt som betalas på vinster i aktiebolag, har gradvis sänkts från över 50 procent på 80-talet till dagens 20,6 procent. Det har gett företag möjligheter att växa eftersom en större del av vinsten kan återinvesteras i verksamheten.
En annan viktig reform är förbättringarna i 3:12-reglerna som infördes 2006. 3:12-reglerna styr hur beskattningen sker av ägare i så kallade fåmansföretag. För ägare som själva är aktiva i verksamheten har skatten på utdelning inom gränsbeloppet sänkts från 30 till 20 procent. Det har gjort det mer fördelaktigt att driva och äga fåmansföretag.
RUT- och ROT-avdragen, som infördes 2007 respektive 2008, har också varit centrala för att få fler företagare som erbjuder hushållsnära tjänster och byggtjänster.
Förenklingar i regelverken som omgärdar småföretagande har också haft stor betydelse.
Under 2010-talet blev det enklare att registrera sitt nystartade företag genom hemsidan verksamt.se. Dessutom blev bokföringsreglerna enklare, bland annat genom utökade möjlighet att använda så kallade förenklade årsbokslut. Det innebär att man inte behöver lämna omfattande upplysningar till Skatteverket och bokföringen kan göras utan att koppla in en dyr redovisningsbyrå. Även revisionsplikten för mindre företag avskaffades 2010.
Alliansregeringen sänkte kravet på eget kapital vid nystartande av aktiebolag 2010, från 100 000 till 50 000 kronor. Reformen hade en positiv effekt på antalet nystartade aktiebolag, och antalet företag ledda av kvinnor ökade med 27 procent. Den socialdemokratiska regeringen sänkte kravet ytterligare 2020, till 25 000 kronor.
Växa-stödet, som infördes 2017, är en viktig reform för alla småföretagare som vill ta steget från egenföretagare till att växa och bli arbetsgivare. Genom att sänka arbetsgivaravgifterna för de första anställda hos småföretag kan både fler småföretagare växa genom att anställa och fler småföretag kan startas som kräver en viss personalstyrka för att utföra arbetet. Från och med 1 januari 2025 har regeringen aviserat att växa-stödet ska utvidgas från den första anställda till de första två anställda och att nedsättningen ska gälla för löner upp till 35 000 kr (höjt från 25 000 kr).
Dessutom höjdes gränsen för momsplikt till 120 000 kronor 2023. Det innebär att företag med en omsättning under gränsen inte behöver lägga på moms på sin försäljning (dock får de inte heller göra avdrag för ingående moms).
Företagare? Förutom att stötta det arbete som Företagarna bedriver kan du ta del av anpassade försäkringar, nätverk, rabatter, fri juridisk rådgivning som medlem.
Är du inte företagare? Du kan fortfarande stötta företagandet som stödjande medlem. Genom ditt medlemskap hjälper du fler företag att växa, vilket ger dig som konsument ett större utbud av varor och tjänster.
Läs mer om medlemskapet