För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Elmöte i Tomelilla väckte starka känslor

Publicerad 27 okt 2022
Företagarna Tomelilla har 76 medlemsföretag och kvällen till ära hade hela 50 personer tagit sig till Folkets park. ”Jag hoppas att vi kan föra den här knepiga frågan framåt redan ikväll”, säger Malin Becker, styrelseledamot i Företagarna Tomelilla, när hon öppnar onsdagens möte.
Johan Grip i Tomelilla.

Företagarnas chefsekonom Johan Grip hade flugits ned till det som visade sig bli en intensiv kväll.

– Det är förjävligt höga elpriser i Skåne just nu. Vi kan inte ha det så här. Det krävs någon form av stöd för att klara av den här kostnadskrisen, säger Johan Grip.

Han menar på att en del av problematiken är att människor ändras. De beslut som har tagits tidigare fungerar inte längre när världen är i en sådan snabb förändring som den är.

"Ett problem är att vi producerar för lite billig el." - Johan Grip

Elräkningarna är redan nu, innan värmekällorna har dragits i gång tio till femton gånger så höga för många som mot tidigare år. Det leder, som Företagarna region syds elenkät visat, till stoppade investeringar, varsel och konkurser.

– När efterfrågan är för hög vid ett visst tillfälle så går priset upp. Då börjar folk jaga timpriser. Priser styr beteende och just nu hjälper priset oss att inte använda för mycket el. Nu efterfrågar vi lite mindre energi än vi har gjort tidigare vilket gör att resursbristen kan kontrolleras bättre. Putin för ett energikrig mot hela Europa. Han vill tvinga oss till ett behov av rysk energi. Det vill inte vi, säger Grip.

Att värna om klimatet och tänka hållbart är viktigt på Företagarna. I dag ser vi på en nedåtgående spiral på vissa håll. Det beror till viss del på ekonomiska faktorer, att modernisera och klimateffektivisera kan kräva såväl pengar som stor tillgång till energi. Viljan finns, men resurserna sätter stopp ibland.

– Vi gör det vi sa att vi inte skulle göra. Vi har sagt att vi ska rädda jorden. Det gör vi inte nu. Jag har 19 grader hemma hos mig. Är det behagligt? Nej. Men jag har bestämt det frivilligt. Om någon annan bestämmer åt dig när och hur du får använda elen så uppstår ett problem, säger Grip.

På Företagarna har uppemot 100 artiklar skrivits i ämnet, företrädare för organisationen har deltagit i massmedia så som ekot, Tv4 och Dagens industri. Utöver det sker täta samtal med Svenska kraftnät, Energimyndigheten, diverse organisationer och politiker. Dessutom har en rapport tagits fram efter ett omfattande arbete med en elenkät. Det är precis som Malin Becker säger, få företag lyckas helt ensamma. Med gemensamma krafter kan regionens företagare föra både elfrågan och andra kärnfrågor framåt.

Heta diskussioner

Karin Johansson Mex tog vid efter chefsekonomen och presenterade elupproret Sänkta elpriser nu. Hon hävdar att de bidrag som kan komma från staten inte löser problemen och att det i stället behöver tillkomma en ny elprismodell.

– Vi kan ändra hur priserna sätts och det måste göras nu, säger hon.

Johan Grip var inte enig om att en ändring av elprismodell kommer lösa problemen.

– Vi är överens om att vi inte kan ha det så här. Men vi är inte överens om lösningen. Det är helt okej att tycka olika. När vi på Företagarna pratar om sänkt energiförbrukning så pratar vi inte om företagen. Där görs det redan, det är hushållen som måste minska sin förbrukning, säger Grip.

– Jag anser att det är en skandal att vi inte ändrar elprismodellen nu, säger Johansson Mex.

Barska röster höjdes i publiken, flera tyckte att det är orättvist att Skåningarna ska behöva betala för den svenska exporten och därmed mer än de som bor längre upp i landet.

– Vi behöver något typ av stöd som inte uppmuntrar till för mycket elanvändning för att inte hamna i en elbrist. Det bästa vore om vi hade en stabil elproduktion i hela landet, men det har vi inte, säger Grip.

Efter den minst sagt heta frågestunden som uppstod spontant så presenterade Österlensföretaget Danone sin verksamhet. De märker av inflationen – precis som alla andra – trots de energibesparingar som de gjort. Bland annat så använder bolaget sig av 100 procent grön el. Utöver att spara på elen så har man lyckats dra ned på mängden vatten som används.

– Vi jobbar konstant med energiförbättringar. Vi har bland annat bytt hela vår ventilationsanläggning, säger Joakim Andersson, teknisk chef.

Fler nyheter från Företagarna