För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Migrationsverket hotar tillväxten på Moses bil o lack

Publicerad 13 dec 2023
Mose Freyer står inför en svår utmaning när det gäller att rekrytera ny arbetskraft. Under ett års tid har han haft 26 obehandlade ansökningar hos Migrationsverket. När det kommer några beslut är det ingen som kan svara på. ”Vi utarmar vårt samhälle”, säger Freyer uppgivet.
Jobb i överflöd och brist på personal hos Mose Freyer. Foto: Mariam Huss

Att anställa från utlandet är inte en ny företeelse på Moses bil o lack. Men det blir allt svårare. Ett sätt att hitta ny arbetskraft är genom annonsering utomlands. Något som brukar locka ett stort antal sökande, så ser det inte längre ut. Freyer spekulerar i att Sverige kan ha fått ett sämre rykte internationellt. Faktorer som låga löner, en svag krona och ökande kriminalitet kan vara bakomliggande orsaker till den minskade attraktionskraften.

– Personalen får inte ens åka hem och hälsa på. Det gör att de drar sig från att vilja jobba i Sverige. Det finns kompetent personal, men de är fast utomlands och går inte att få hit, säger Freyer när Företagarna Syd frågar vad som kan tänkas avskräcka potentiella sökande från att överväga arbete i Sverige.

Firman har 26 personer i kö hos migrationsverket, samtliga med fullständiga ansökningar. Många kommer från Kosovo, men en bred variation av nationaliteter finns representerade. I dag har företagarparet 50 anställda, och det behövs minst 20 till. Snart ska en 2 000 kvadratmeter stor lokal byggas och då kommer det behövas ytterligare personal.

– De kommer hit för att jobba och Kristianstads kommun bistår inte med någon hjälp, säger Freyer.

När rekryteringen står still missar kommunen minst 20 nya skattebetalare. Företagarna känner en uppgivenhet över situationen. Trots att vi befinner oss i en lågkonjunktur så sätts det stopp för nya skatteintäkter och för företagens möjlighet att växa och bidra till samhällsutvecklingen. Men det är inte bara på lokal nivå man går miste om intäkter. På Moses bil o lack fick man nyligen säga nej till en kund från södra Skåne som ville skicka 30 bilar i veckan. De har inte personal till det.

– Det är jätteledsamt att behöva tacka nej till jobb så här, säger Freyer.

”Hela Sverige slutar snurra”

Den uppgivna företagaren säger att han känner sig motarbetad av Migrationsverket. Några svar på hur långa handläggningstiderna kan komma att vara får han inte från myndigheten. Den som för nuvarande har väntat längst tid på att få komma till Sverige och Tollarp har haft sin ansökan på Migrationsverkets bord i drygt 14 månader.

– Ovissheten är jobbig. Vi vet aldrig hur lång tid det tar. Det är fan att det har blivit som det har. Det har varit tvärstopp det senaste dryga året. Förr gick det fortare, säger Freyer och tillägger:

– Myndigheterna motarbetar folk.

I jakten på personal har Freyer tagit hjälp av jurister, men han säger att det trots allt inte går fort nog. Att rekrytera inom landets gränser är minst lika svårt. Utbildningarna i Sverige läggs ner. Enligt Freyer beror det till viss del på att det inte ses som ett attraktivt yrke att vara billackerare.

– På lackeringen hos oss jobbar det ingen svensk alls. Norrmän och danskar är exempel på personer som inte vill jobba här. De som däremot vill hit får inte det, säger Freyer.

Vad händer när Ukraina öppnar upp igen och folk åker dit och jobbar? Det finns en risk att en viktig del av kompetensen i Sverige försvinner då.

– Jag är livrädd för det. Det kommer säga pang så står vi där ensamma, säger Freyer.

Erbjuder allt och lite till

Den nya minimilönen för arbetskraftsinvandrare är sedan den 1 november 2023 höjd till 27 360 kronor per månad. På Moses får personalen redan en högre månadslön vilket gör att de nya kraven inte ställer till något besvär. För att ge den nyanlända personalen rätt förutsättningar upplåter paret Freyer hela nio fastigheter som lägenheter till de som behöver. Det är en del av de steg som tas för att underlätta processen hos Migrationsverket.

Paret köpte huset – som numera är inbyggt bland företagets lokaler – år 1985 och startade firman 1991. Nu är Moses bil o lack den största arbetsgivaren i närområdet, och dess personal är attraktiva i hela landet.

– Alla är och drar i min personal, de vet att de är helt makalöst duktiga, avslutar Freyer stolt.

Företagarna Region Syd har varit i kontakt med migrationsverket och fått till svar att myndigheten inte kommenterar enskilda ärenden.

Fler nyheter från Företagarna