För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Blekinges företag måste kunna resa effektivt

Publicerad 1 okt 2024
Blekinge växer och då måste tåg- och flygförbindelser hänga med i utvecklingen, i stället för att hämma den.
Ronneby Airport. Foto: Swedavia.

Just nu blomstrar företagandet i Blekinge och näringslivet får en skjuts av Försvarsmaktens satsningar på att rusta Sverige, men affärer blir inte gjorda bara i Karlskrona eller Karlshamn eller i andra delar av länet, utan i hela landet. Företagare måste kunna mötas för att träffa uppgörelser, skapa arbetstillfällen och utveckla samhällen. Anställda behöver kunna pendla utan att ställa in möten och bli fast med urladdade telefoner på blåsiga perronger. I dag riskerar utvecklingen att hämmas av att förbindelserna till och från sydöstra Sverige lämnar en del övrigt att önska.

− När SAS tillfälligt drar in sina avgångar från Ronneby i november och december blir det trångt på BRA:s avgångar till Bromma, men att ta tåget till Stockholm i stället tar lång tid och är osäkert, säger Lasse Nilsson, Företagarnas ordförande i Karlshamn.

Vingklippt inrikesflyg med SAS under hösten

Inte bästa förutsättningar för tåget 

Det är inte bara företagare som upplever att tågtrafiken är opålitlig. En titt på flygtrafiken ger en bild av läget. Trafiken på Ronneby Airport är viktig inom i stort sett alla kundsegment och antalet resor har ökat med sju procent sedan i fjol, vilket är mest i landet av Swedavias flygplatser.

Nyligen avrådde till och med SJ från att boka vissa tågavgångar mellan Stockholm och Karlskrona eftersom de ofta blir försenade.

−Jag tror att först måste vi erkänna för oss själva att tågresor mot Stockholm från Blekinge inte har de bästa förutsättningarna, helt enkelt, sade SJ:s presskommunikatör Peter Kraméus till P4 Blekinge nyligen.

Resandet måste fungera 

Tre tågbolag och flera byten med korta mellanrum är vardag för dem som är beroende av att åka långväga med tåget. Det räcker med att det blir en försening eller att en ersättningsbuss sätts in för att schemat ska spricka. Problem med både spåren och tågen har gjort att många känner att det är säkrast att ta flyget, eller bilen.

− I januari kommer det att finnas två dagliga turer åt vardera håll mellan Ronneby och Arlanda och senare under månaden ska turtätheten bli bättre med fyra avgångar, men det verkar inte bli någon helgtrafik, säger Lasse Nilsson.

På måndagen höll landshövding Ulrica Messing ett möte med representanter från SAS för att betona vikten av en robust flyglinje.

− Vi behöver ha robusthet i både flygtrafiken och i tågtrafiken och se till att kommunikationerna till och från Blekinge fungerar för företag, privatpersoner och alla som reser till och från vårt län, säger Lasse Nilsson.

 

Fler nyheter från Företagarna