För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vd:n om kompetensförsörjning: "Vi behöver öka yrkesstoltheten"

Publicerad 5 sep 2024
Rätt attityd och rätt kompetens, vad efterfrågar våra små och medelstora företag? Det stod i fokus när en namntung panel samlades under Företagarnas programpunkt på Ystad Summit.

Ett större antal företagare, ungdomar och andra intresserade hade tagit sig till biografen för att lyssna och diskutera kompetensförsörjning tillsammans med Företagarnas expert Anna Jansson Libietis som höll ett föredrag i ämnet.

– Det finns en stor möjlighet för befintlig personal att lära sig nytt, och mer. Två saker hamnar i topp när det kommer till den mest efterfrågade förmågan, det är rätt attityd och erfarenhet, säger Jansson Libietis.

Skåningarna upplever att det är ett återkommande problem att hitta rätt personal. Under föregående år fanns det över 30 000 lediga jobb i länet, vilket innebar 324 miljoner kronor i missade skatteintäkter varje månad.

– Vi vill att dagens unga ska ges rätt förutsättningar för att bli nästa generations företagare, säger Jansson Libietis.

Ungdomarna är vägen framåt

Företagarna Region syds chef, Magnus N:son Engelbäck, agerade moderator när en panel bestående av framstående representanter ur såväl näringslivet som politiken diskuterade problem och potentiella lösningar.

– Det händer så mycket positivt i Ystad. Det handlar om att arbeta tillsammans. Näringslivet ser inte kommungränser, säger Jenny Randowo, näringslivsutvecklare i Ystad kommun.

Att få in den unga generationen på arbetsmarknaden samt att tidigt visa upp den bredd av karriärmöjligheter som finns var en del av fokusområdena under paneldiskussionen.

– Vi som företagare måste fundera över hur vi blir en attraktiv arbetsgivare. Förr i tiden var det nog enklare, är det tufft i dag så kommer det bli tuffare framåt. Man måste titta inåt, säger, Lars Larsson, vd för Hemrex.

–  Vad är förväntningarna från våra ungdomar? Man kan ställa om mitt i livet, men det handlar om att börja tidigt redan i skolan, säger, Anna Jähnke, regionråd och ordförande tillväxtnämnden.

Ett läsår är omkring 180 dagar långt. Under dessa dagar ges företagare sällan möjlighet att möta elever ute i skolorna. Något som panelen är eniga om måste ändras.

– Barn behöver komma ut tidigt och se de praktiska yrkena. De sitter mer hemma mer nu och ser jobben på sociala medier, vi måste ta in fler på praktik, säger Kristian Jönsson, Sydkustens eltjänst.

Finns det arbeten?

– Det finns ett stort behov av att rekrytera inom nästan alla branscher, säger Jansson Libietis.

73 procent av alla tillfrågade företag inom hotellbranschen uppger att de har behövt anställa ny personal det senaste året.

– Vi behöver öka statusen och yrkesstoltheten i våra branscher, säger Carina Dillman, vd Ystad Saltsjöbad och fortsätter:

– Det är attityden som är det viktigaste för oss. Vi vill se att Ystad Saltsjöbad ska vara en plantskola där medarbetarna ska växa. Vi behöver utbilda våra egna, det gör vi genom att ha vår egen kompetensförsörjning där vi utbildar internt.

Skåne har landets högsta arbetslöshet, och har haft det under en längre tid. Insatser görs för att få bukt på problemet, men det når inte hela vägen fram.

– Kan vi så rekryterar vi internt, säger Lotta Hildebrand, vd Intermercato.

– Våga släppa cv:t. Mötet och attityden är viktiga, säger Dillman.

En sak som blir tydlig under diskussionen är att det finns en stark vilja av att knyta närmre band mellan de olika parterna. Näringslivet behöver våga satsa på ny arbetskraft och politikerna behöver göra det enklare, och billigare, att anställa personal. 

– Det måste vara lönt att jobba i stället för att sitta hemma. Där måste politikerna hjälpa oss företagare att vända trenden, säger Larsson.

– Det behövs mer samverkan mellan företagare och politiken. Det finns mycket vi kan göra bättre, säger Jönsson.

Fler nyheter från Företagarna