Årets Företagare i Tomelilla: ”Vi är bara i början”

Vad fick dig att bli företagare?
– Åh det var inte meningen. Jag är uppvuxen i en företagarfamilj. Mamma startade och drev vandrarhem på Baskemölla där jag hjälpte till, pappa drev advokatfirma innan han tog han över konkursen efter Brösarps Gästgifveri år 1992. Jag såg myntets baksida och bestämde mig därför för att läsa till lärare, säger Hansson Cederberg.
Efter avslutade studier beslutade Hanna sig för att hjälpa sin pappa under en kortare tid. Nu har 20 år passerat sedan hon började på Brösarps Gästgifveri. I efterhand frågar Hanna sig om hon någonsin ville bli lärare.
– Jag älskar känslan av att hela tiden sträva efter att bli bättre, hitta nya lösningar och sätt att ta sig fram. Kunna ta ett beslut och testa. Alla kontakter med människor jag får möjlighet att träffa. Skapa arbetstillfällen, erbjuda en bra och trygg anställning för mina kollegor. Sätta upp mål och kämpa för att nå dem. Strävan efter att hela tiden utveckla och utvecklas. Jag lär mig nya saker varje dag och älskar att få möjlighet att samarbeta med andra företag och få hela vår bygd att blomstra och fungera hela året, vilket inte är helt självklart här på Österlen, säger Hansson Cederberg.
Hanna beskriver en vardag som går från högt till lågt. Ena dagen svarar hon i telefon, nästa skottar hon snö, serverar mat eller sitter i möten.
Vilka är dina bästa företagartips?
– Våga. Prova dig fram och börja om, om det blev fel. Våga sno bra idéer, spana på andra och gör om till ditt eget. Skapa kontakter och samarbeta med andra, jag tror på samverkan. Se inte andra som konkurrenter utan som kollegor. Jag har lärt mig otroligt mycket av att sitta i styrelser och föreningar för andra verksamheter. Sist men inte minst – omge dig med personal som inte tycker eller är som du, det är då bra idéer föds. En sak till – även om det är himla kul att driva företag, ge dig tid för ledighet, vänner och familj, säger Hansson Cederberg.
Det största målet har varit att få en verksamhet med en någorlunda god ekonomi även under årets första kvartal. Något som är uppnått. I dag har de omkring 50 anställda, 32 hotellrum, restaurang, spa, fem konferensrum, en festlokal och konsthall.
– Vi vill föra den äkta skånka gästgifvartraditionen vidare till kommande generationer, säger Hansson Cederberg.
Mån om personalen
Hanna vill ha en inkluderande arbetsmiljö där alla är välkomna. I dag har de en bra bredd åldrar, kön och etniciteter.
– Våra anställda stannar länge, det är unikt i vår bransch. Vi arbetar väldigt nära varandra och leden mellan oss är korta. Alla här drivs av att ge gästen en fantastisk upplevelse, vi ser gästen och gör allt för att du ska ha det riktigt bra, säger Hansson Cederberg.
Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?
– Mina anställda. Vi har skapat ett företag där man stannar. Vi tror, och satsar, på vår personal för att de ska utvecklas och trivas, säger hon och tillägger:
– Jag är också stolt över det vi har skapat. Att vi ständigt utvecklar verksamheten, skapar nya mötesplatser och upplevelser.
Levande landsbygd
På Österlen är det ”lätt” att driva verksamhet under sommarsäsongen, men Brösarps Gästgifveri är ett företag som blomstrar året om.
– Vi har skapat en destination dit gäster åker om och om igen. Vi skapar besöksanledningar och evenemang med grund i vår skånska mattradition som lockar hela året, säger Hansson Cederberg.
Varje år har de runt 15 000 övernattande gäster.
– Vi tror på framtiden för Österlen. Brösarp blir hela tiden större och vi ser ett ökat intresse från andra länder att besöka Sverige och Österlen. Brösarp ska bli ett självklart besöksmål under ditt besök på Österlen. Vi vill skapa mer plats och fler upplevelser för våra gäster. Närmst på tur står en utbyggnad av restaurangen. Sen kan vi alltid hoppas på fler rum inom en snar framtid, säger Hansson Cederberg.