För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regionens råd kan bli dödsstöten för besöksnäringen

Publicerad 11 dec 2020
Turister som ska åka till fjällområdena uppmanas av Region Dalarna att handla med mat hemifrån. Ett råd som kan komma att få allvarliga konsekvenser för handeln.
Regionens råd kan vara dödsstöten för den lokala besöksnäringen

Region Dalarna har bland annat gått ut med rådet att handla med mat hemifrån till de turister som reser till fjällområdena. För handelsnäringen i till exempel Vansbro där man i mycket stor utsträckning är beroende av de genomresande kan det nya rådet få förödande effekter.

SVT Dalarna har talat med handlaren Stefan Jakobsson som driver en livsmedelsbutik i Vansbro. Han berättar att de ökar omsättningen med omkring 50 procent under vintersäsongen till följd av de genomresande.

Organisationen Företagarna ställer sig frågande till Region Dalarnas råd om att turisterna ska handla med sig mat och direkt åka till stugorna. På centralorten Vansbro existerar flera näringar tack vare de passerande. 

Restaurangägaren Naci Bekdemir intygar även han att jobb riskerar att gå förlorade. Verksamheten som redan drabbats hårt skulle sannolikt inte klara av ytterligare en smäll med besöksförluster till följd av det nya rådet.

Läs artikeln på SVT nyheter Dalarna

Fler nyheter från Företagarna