Det offentligas tur att hjälpa dem som hjälpt
I pandemins inledande fas prövades den offentliga beredskapen och tydliggjorde en del brister. Två viktiga faktorer där det fanns uppenbara brister är de icke befintliga lagren och förråd av nödvändig sjukvårdsutrustning samt avsaknaden av en gemensam inköpssamordning.
I kris tenderar länder att börja agera protektionistiskt - Coronakrisen var inte ett undantag. Detta orsakade störningar i leverantörsleden när leveranskedjor bröts. Företagarna har länge pekat på vikten av dialog och samarbete. En ljusglimt i denna kris är att den bidragit till mer samarbete i flera olika led.
Det är här det blir uppenbart vilken viktig roll näringslivet har i kris med en extraordinär förmåga att samarbeta, lösa problem och snabbt kunna ställa om för att möta omvärldens behov. De fyller en funktion som det offentliga aldrig kan ersätta.
Det offentliga har, inte minst nu, ett ansvar att se till att de offentliga inköpen inte stagnerar utan snarare skalas upp för att göra vad de kan för att bidra. Leverantörerna har i denna kris hjälpt det offentliga att klara utmaningarna. Nu måste det offentliga i sin tur se till att de gör vad de kan för att hjälpa leverantörerna att överleva.
Skriver Eva Cooper, regionchef, Företagarna Dalarna i Upphandlingsdialog Dalarna.