För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tufft att driva eget i lands- och glesbygd

Publicerad 4 aug 2021
Nyligen gjorde Företagarnas Riksorganisation en undersökning som visade att 25 procent av småföretagen i lands- och glesbygd någon gång övervägt att lägga ned sin verksamhet. Ändå är skattetrycket högt skriver ledarskribent Tobias Samuelsson i DT.se.

Den 19 juli inföll den årliga "Skattefridagen", skriver Tobias Samuelsson som i en  krönika på DT.se lyfter småföretagarnas många olika utmaningar och motgångar som de tampas med.

Skattefridagen är den dagen på året då en medelinkomsttagare (33 550 kronor i månaden) har tjänat ihop tillräckligt för att kunna betala årets alla skatter. Tobias Samuelsson menar man att om man har en önskan om att se företagare fortsätta bedriva sina verksamheter kan de inte bestraffas med hög skatt. 

Problematiskt för småföretagare i landsbygden

En undersökning gjord av Företagarnas Riksorganisation visade att så mycket som hela 25 procent av företagare i gles- och landsbygd någon gång funderat på att lägga ned sina verksamheter på grund av den höga brottsligheten. Lösningen är inte ännu högre skattebörda, men att skatteintäkterna används till rätt saker, skriver Samuelsson i artikeln.

Medelinkomsttagaren beräknas i år betala 54,2 procent av sin inkomst i skatt – men det är ett snitt för riket. I Dalarna finns inte en enda kommun där skatterna är lägre än rikssnittet. Detta trots det glesbygdsavdrag som infördes till i år, och som sänker skatterna för boende i samtliga dalakommuner, förutom Falun och Borlänge.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna