Efter avskaffade danstillstånden: järnet är varmt – det är dags att smida
Det ironiska i att vi först i sommar, när danstillstånden avskaffas, kan gå ut på lokal och spontant ta en segerdans borde inte undgå någon. I decennier har det varit en av landets mest omoderna och byråkratiska lagstiftningar och har fått symbolisera det sisyfosarbete det är att avveckla regler i Sverige, skriver Företagarnas regionchef Eva Cooper tillsammans med kollegan Erik Östman, Företagarnas expert på regelförenkling, i en debattartikel på Dalabygden.
20 år innan ett beslut är taget som underlättar för företagen är oroväckande
Samtidigt är det långt ifrån över. Ryktet om det statliga regelkrånglets bortgång är betydligt överdrivet. När det krävs nästan 20 år av politisk enighet kring att en regel borde tas bort innan den faktiskt blir borttagen, kan vi känna en viss oro för hur lång tid det kommer ta att ta bort mer komplicerad och mer skadlig lagstiftning. För även om regeringen nu visar framfötterna och tar bort danstillståndet är det bara några första stapplande steg mot vad som behöver göras för att på allvar förbättra företagsklimatet i Sverige för små och medelstora företag. Kommer regeringen fortsätta att bjuda upp till dans kring fler regelförenklingar eller kommer man slå av på takten? Det är den stora frågan det kommande året.
Företagarna försöker bekämpa förändringsmotståndet
En av Företagarnas viktigaste uppgifter blir därför att bemöta och bekämpa förändringsmotståndet. Vi ska vara en organisation som regeringen både kan få stöd och inspiration av men som också förmår vara tydlig när politiken inte levererar tillräckliga resultat. Vi behöver helt enkelt både vara positiva till de förändringar som genomförs men också vara en kritisk blåslampa när det går långsamt. Fyra år går fort och tidsfönstret när det går att genomdriva förändringar är litet. De reformer som inte sjösätts inom de kommande tolv-arton månaderna löper stor risk att gå i stå när nästa val raskt börjar närma sig och det politiska priset för förändring börjar upplevas som för högt.