Vabbandet slår nya rekord i Dalarna
Vabbdagarna ökade totalt med drygt sex procent 2022 jämfört med 2021 visar nya uppgifter från Försäkringskassan. Företagarnas ordförande i Hedemora, Daniel Erlandsson, som äger och driver sju Elonbutiker runt om i Dalarna hade hela 117 frånvarodagar i vabb förra året vilket är dubbelt så mycket än året innan.
- Vi tappar ju duktiga medarbetare så det blir ju ett försäljningstapp, säger han i en intervju med P4 Dalarna.
Vabb kan leda till försäljningstapp
Vabbande gör att det blir svårt att planera sin verksamhet säger Företagarnas regionchef Eva Cooper till P4:
- Det faller sig självt att det inte finns en planeringshorisont när ett barn blir sjukt men det kan skapasvårigheter för arbetsgivaren, säger hon och fortsätter:
- Det kan vara svårt att hitta vikarier. Det här är inte bara ett problem för privata verksamheter utan även en utmaning inom den offentliga sektorn.
Handlar om beteendeförändring
Cooper blev först överraskad över ökningen av vabbandet under 2022 då det var väldigt strikta regler under pandeminåret 2021. Men efter att ha funderat lite så stod det tydligt:
- Det handlar såklart om en beteendeförändring i kombination av att infektionerna är tuffa just nu.
Vidare förklarar regionchefen att svenskarna gjort en skiftning i sin inställning när det kommer till att skicka sjuka barn till förksolan.
- Vi har blivit lite förståndigare och det är ju positivt, säger Eva.
Sänk arbetsgivaravgiften
Isoleringen under covid-19 spelar också in en stor roll i sammanhanget då många infektioner höll sig borta och nu slår tillbaka med dubbel kraft. För att det ska vara enkelt att bedriva företag så behövs det ekonomiska ramar som tillåter vabbande förklarar Eva Cooper och menar att en del av lösningen är enkel:
- Genom att sänka arbetsgivaravgiften skulle fler företagare bli hjälpta nu under denna prövande period, säger hon avslutningsvis.