Familjeföretaget kämpar mot strömmen: Älvdalslax visar vägen för hållbar fiskodling
Det var under onsdagen som Företagarnas vd Benjamin Dousa, tillsammans med Företagarnas regionchef Eva Cooper och Företagarna Älvdalens ordförande Peter Nygren samt Peter Egardt, kommunstyrelsens ordförande i Älvdalens kommun, välkomnades till Älvdalslax. På plats var ena ägaren Anders Beronius med sonen Isak som tillsammans delade med sig av sin verksamhetsberättelse. En historia som innefattar mod, uthållighet, motgångar och hoppfullhet.
Älvdalslax är ingen vanlig fiskodling. Verksamheten startades redan på 1980-talet av Mats Hjort, Anders svärfar vars dotter är Anders fru, delägaren Marit.
- Mats själv hade ett gediget fiskeintresse. Hans hus ligger på höjden, säger Anders och pekar upp mot ett litet hus som vätter ut över älven. Han fortsätter:
- Så han tog en kontakt med kommunen och så var processen igång. Efter en tid, i början av 90-talet, upprättades verksamheten vi står invid i dag. Vi fick till och med döpa gatan till Laxvägen, säger Anders och ler stort.
Mångfacetterad verksamhet som är med hela produktionskedjan
Genom åren har verksamheten vuxit och utvecklats och i dag finns där genomgående byggnationer som inkluderar foder- och slaktrum, samt ett rökeri och en gårdsbutik där produkterna direkt når konsumenterna. Dem lyckades även skapa en anläggning som tar hand om reproduktionen genom romproduktion och kläckning. Rommen är en av deras mest efterfrågade produkter och används genomgående i menyerna på flera restauranger runtom i länet.
Älvdalslax har även investerat i utrustning för att transportera levande fisk, vilket möjliggör försäljning av yngel till andra odlare. Deras engagemang sträcker sig långt utanför byn Älvdalen, med frakt av fisk över hela landet.
2016, När Mats började komma upp till åren, blev det plötsligt skarpt läge - Marit och Anders ställdes inför dilemmat om de skulle göra ett generationsskifte eller om Mats skulle sälja verksamheten. Anders enda erfarenhet av branschen var genom de åren han hade hade hjälpt sin svärfar under högsäsong:
- Både jag och Marit hade välbetalada jobb och vårt på det "torra" vid den tidpunkten. Men vi såg potentialen och brann för allting som Älvdalslax stod för. Så vi tog mod till oss och lämnade det gamla för att satsa med allt vi hade här, berättar Anders.
Producerar 40 ton fisk årligen
Älvdalslax producerar närmare 40 ton fisk årligen, i Sverige produceras totalt 9000 ton fisk vilket kan jämföras med Norge som producerar 2 miljoner ton per år.
- Vi har sex årgångar av fisk här, från nollåringar till sexåringar. Fiskarna sorteras både i ålder och storlek, i olika kassar så att de växer bra och håller sig friska, säger Anders och fortsätter:
- Här i Älvdalen har vi 26 kassar med fisk, alla går under benämningen lax och härstammar från regnbågsfamiljen.
Tuffa utmaningar inom branschen - tvingades säga upp alla anställda
Trots den imponerande verksamheten så har Älvdalslax stött på betydande utmaningar genom åren. En av de främsta är den omfattande och långdragna processen för att få tillstånd till sin verksamhet. Med många inblandade myndigheter är processen både kostsam och tidskrävande.
- Det kan landa på uppemot 3 miljoner kronor för att få tillstånd för att börja odla lax, berättar fiskodlaren.
En annan utmaning branschen står inför är risken för bakteriell njursjukdom (BKD), som kan orsaka stora förluster för de svenska odlarna. I Sverige finns ingen ersättning för BKD-relaterade skador, vilket sätter extra press på företag som Älvdalslax och det blev de varse om 2022.
- Trots att EU betalar ut förlustkostnaderna så har Sverige ett eget regelverk som gör att man tvingas tömma och sanera utan att få något som helst stöd eller ekonomisk ersättning. Detta hände oss 2022 och vi tvingades då säga upp tre heltidsanställda för man hittade en fisk som bar på BKD i våra kassar, säger Anders och tillägger:
- Just nu har min fru Marit fått gå tillbaka till att jobba heltid med annat medan jag själv jobbar heltid med Älvdalslax utan någon ersättning. Vi räknar med att kunna börja få igång ekonomin igen och återanställa någon gång under 2025-2026.
Benjamin Dousas härliga hyllning till Älvdalslax: "Otroligt imponerande"
Företagarnas vd Benjamin Dousa understryker därför vikten av rättvisa förutsättningar för alla branscher och betonar att fiskodlingen är en viktig och hållbar näring som förtjänar stöd och förståelse:
- Det här är en fråga vi behöver driva, det är otroligt motsägelsefullt när det får gå till på detta viset, säger han och avslutar:
- Älvdalslax är ett tydligt exempel på en framgångsrik verksamhet som trotsar hinder och fortsätter att kämpa för sin plats på marknaden. Med en stark tro på framtiden och en övertygelse om vikten av svensk fiskproduktion ser både Anders och Marit Beronius ljuset i tunneln, trots de utmaningar de står inför. Det är otroligt imponerande!
Genom att belysa dessa utmaningar hoppas Anders och Marit på en bättre framtid för hela branschen och för svensk fiskodling som helhet, då den både är hållbar och viktig om man vill ha ett land som ska kunna vara självförsörjande.