För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Priser och service går hand i hand för Årets Företagare i Vansbro

Publicerad 26 jul 2024
Med sina två Ica-butiker på landsbygden satsar Stefan Jakobsson på att ge kunderna en prisvärd och smidig köpupplevelse. I maj utsågs han till Årets Företagare i Vansbro.
Porträttfoto: Jons Jonna, butiksbild: Ica Supermarket i Vansbro

Årets Företagare i Vansbro kommun är Stefan Jakobsson på ICA Supermarket Vansbro och ICA To Go i Dala-Järna.

Vinnarmotiveringen är:

"Med stort mod att våga satsa, vara kreativ och ha höga ambitioner, följer Årets Företagare utvecklingen av dagens samhälle. Omfattande tekniska lösningar och öppet dygnet runt är exempel på vad företaget har satsat på för att kundernas behov ska tillgodoses.

Genom ett stort engagerat förhållningssätt visar företagaren social ansvarskänsla då företaget tar sig an personer utanför arbetsmarknaden, samarbetar när det gäller hemmasittande elever och alltid stöttar lokala verksamheter och föreningar. Det finns ett stort hjärta och engagemang i det lokala."

– Det var roligt och chokerande att bli utvald till Årets Företagare i Vansbro, säger Stefan.

Han lurades ut ur butiken en dag i maj för att få utmärkelsen.

– Min butikschef sa att han skaffat en hundvalp som han hade på baksidan vid personalingången. Jag gick ut och klappade den, och då dök de upp med priset, berättar Stefan.

Han är uppväxt i Sundsvall och visste tidigt att det var Icahandlare han ville bli, så han gick alla utbildningar.

2001 hade han en anställning på Ica Maxi i Umeå när han hörde att Icabutiken i Vansbro skulle läggas ner och att det istället skulle öppnas en Rimi-butik, Icas dåtida lågpriskoncept. Han blev nyfiken och ansökte om att bli handlare där.

Sagt och gjort. Han flyttade till Vansbro, och när Ica tre år senare beslutade sig för att lägga ner hela sitt lågpriskoncept med alla Rimi-butiker så såg inte Stefan något annat alternativ än att förvandla butiken till en Ica-butik  igen.

Sedan dess har han även öppnat en Ica to go-butik i närliggande Dala Järna. Ica To Go-konceptet innebär att man kan handla i butiken dygnet runt genom att logga in med Bank-ID. 

Vad har du för vision för företaget?

– Jag har gått tillbaka till att satsa mer på priset. Det ska vara smart, billigt, enkelt och effektivt. Den obemannade filialen i Dala Järna fungerar som en lågprisfilial där jag pressat priserna ytterligare. Vi försöker sätta priser som Willys ungefär.

– Det jag märkt är att i Vansbro är kunderna väldigt priskänsliga. De handlar efter prislappen. Vi säljer mycket lågprissortiment och efter annonser. Vansbro är en låginkomstkommun, och jag tycker det är ganska roligt att driva lågprisbutik. Det tråkiga med lågt pris är att man måste dra ner på kostnader. Personalkostnaderna är de största. Stora Maxi-butiker är effektiva,  så där är det lättare att hålla ner priserna. Här är blir omsättningen mindre. Men det är roligt om vi kan ha låga priser trots att vi är en liten kommun.

Hur tänker du kring hållbarhet?

– Det är svårare. Men vi har dragit ner vår elförbrukning med 45 procent sedan vi bytte kylsystem till CO2 och alla lysen till led. Vår tjänstebil går på el.

Hur känner du för framtiden?

– Det känns bra, för vi ökar vår omsättning hela tiden och filialen har kommit igång bra den med och ger en extra omsättning. Turistutvecklingen Ser bra ut. Lyko, kommunens drake, ökar och ökar. Vansbro är unik för att vara en gammal utflyttsort. Nu är det bostadsbrist och brist på arbetskraft. Lyko ska anställa flera hundra till. Näringslivet i Vansbro har gått uppåt för många under de  senaste åren. Det svåra att få arbetskraft. Och vi skulle behöva mer bostäder,

Årets Unga Företagare i Vansbro är Isabelle Nilsson på WD Wellness AB som startat upp ett lyxigt gym med moderna redskap på landsbygden.

Vinnarmotiveringen:

"Med stort engagemang, vilja och idérika lösningar har Årets Unga Företagare under kort tid startat upp ett lyxartat gym på landsbygden med moderna redskap och generösa öppettider så att alla ska ha möjlighet till god hälsa.

Med olika prispaket och pass, har alla individer möjlighet att träna utifrån sin egna nivå, allt från nybliven mamma till elitsatsande atleter."

Vansbro, foto Åsa Larsson.jpg

Foto: Åsa Larsson

Om Årets Företagare

Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Priset delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Regionens vinnare går vidare till den nationella finalen den 11 oktober i Stockholm.

Fler nyheter från Företagarna