För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Eldsjälarnas kamp skapar hett turistmål

Publicerad 19 sep 2024
När knäckebrödsbageriet i Stora Skedvi i Dalarna skulle läggas ner kom gråtfärdiga knäckeälskare med skåpbil för att bunkra. Nu har lokala eldsjälar räddat det anrika mathantverket – och samtidigt skapat ett helt nytt besöksmål. Framgångarna ger vd:n Anders Åkerberg råg i ryggen att satsa vidare.

Det doftar rostat bröd och vedrök samtidigt som det sprakar gemytligt från gran- och tallveden i de murade stenugnarna. Bagaren Patrik Keckesson skjutsar snabbt in ett gäng runda, jästa brödkakor och flyttar på de som redan ligger i ugnen med hjälp av en lång brödspade. Efter ungefär två minuter är knäckebröden klara – men att veta exakt när det är dags att ta ut dem bygger på en fingertoppskänsla som bara många års erfarenhet kan ge.  

– Även eldningen är ett hantverk som det tar tid att lära sig, säger Skedvi Bröds vd Anders Åkerberg när han visar runt.

Bageriet ligger i byn Stora Skedvi i södra Dalarna. Här har det gräddats bröd sedan 1958, men historien om Skedvi Bröd började redan 1923 när Karl-Oskar Andersson startade Vika Bröd i byn Vika utanför Falun. På den tiden fanns det minst ett bageri i varje socken i det så kallade spisbrödsbältet i Dalarna. Men Karl-Oskars rågbaserade bröd sålde bättre än andra, så 1975 flyttade produktionen till Stora Skedvi. Efter ekonomiska bekymmer såldes familjeföretaget 2005 till Leksandsbröd, som åtta år senare beslutade att lägga ner bageriet i Stora Skedvi. Produktionen flyttades till Leksand där brödet började tillverkas i moderna elugnar. 31 anställda blev då utan arbete, vilket var en hård smäll för det lilla samhället där nästan alla har någon relation till bageriet. Eftersom Vika Bröd var det sista bageriet i Sverige som gräddade knäckebröd i vedugn – och företaget hade hunnit bygga upp en trogen kundkrets – var det många även utanför byn som blev upprörda.  

– Det kom kunder som hade åkt långt för att bunkra bröd innan produktionen lades ner. En man som hade hyrt en skåpbil och åkt från Värmland kom in med tårar i ögonen och köpte en hel pall, minns Anders Åkerberg, som fick möta många besvikna knäckebrödsälskare eftersom han drev en liten saluhall vägg i vägg med bageriet. 

Även han och dåvarande kollegan Malin Floridan sörjde nedläggningen och försökte därför ta över bageriet. De fick dock nobben av Leksandsbröd som rev ut de gamla stenugnarna. Men duon gav inte upp, utan startade en crowdfunding i hopp om att bygga upp bageriet på nytt. David mot Goliat-kampanjen resulterade i 733 privata bidragsgivare, vilket gav en grundplåt för att börja bygga upp bageriet på nytt. Tack vare ytterligare några engagerade finansiärer – bland andra Abbastjärnan Benny Andersson – kunde flera av de tidigare bagarna återanställas och det nya bageriet Skedvi Bröd invigas 2014. 

Sedan dess har knäckebrödsfabriken utvecklats till en hel matdestination. Vägg i vägg med bageriet finns numera en välrenommerad restaurang med en meny präglad av kött och grönsaker från närbelägna gårdar, och ostar från mejeriet en trappa ner. Där driver Pernilla Hessman Stora Skedvi Mejeri och har därmed slutit cirkeln eftersom fabriken ursprungligen byggdes som mejeri 1941. I saluhallen en trappa upp kan kunderna fylla glasflaskor med mjölk från mejeriet, botanisera bland Pernillas ostar och köpa nygjord knäckebrödsglass.  

Under sommarhalvåret är det kommers även på gårdsplanen som rymmer växthus, sommarkafé och containrar fyllda med plantor, krukor och lokal keramik.  

– Tanken har hela tiden varit att det här ska vara ett besöksmål och vi försöker ständigt hitta nya besöksanledningar, säger Anders Åkerberg. 

För att locka fler besökare arrangeras en rad olika evenemang under året, exempelvis oktoberfest, designmarknad och gästspel av kända kockar. Engagemanget har givit resultat – hittills i år har försäljningen gått bättre än någonsin. Den ökade efterfrågan kan även bero på EU-märkningen Skyddad geografisk beteckning, som brödet fick i fjol. 

– Det är jätteroligt. Nu är vi med i ett pilotprojekt som ska ta reda på hur man kan göra mer business av beteckningen.  

Bland framtidsplanerna finns bland annat fler konferenserbjudanden, ett containerhotell och ett spritdestilleri. I väntan på bygglov håller företaget på att förvandla mejeriets gamla tjänstebostad på andra sidan vägen till ett gästboende. Samtidigt fyller företaget tio år, ett firande som kulminerar med en jubileumsvecka i december. 

– Det är klart att jag är stolt och glad över allt det vi har byggt upp under de här åren, men det känns ändå som att vi har de bästa tio åren framför oss, säger Anders Åkerberg. 

Moa Loo ansvarar för saluhallen, som är fylld med råvaror från traktens matproducenter.
Växthuset drivs av Jenny Kangas som har låtit det gröna breda ut sig mer och mer för varje år.
Fakta

Skedvi bröd

Startår: 2014
Plats: Stora Skedvi i södra Dalarna
Gör: Bakar knäckebröd och driver saluhall och restaurang
Anställda: 15 året runt, fler sommartid
Omsättning: 30 miljoner kronor för bageriet, saluhallen och restaurangen

Bagaren Patrik Keckesson kunde återvända till sin forna arbetsplats när Skedvi Bröd fick knäckebrödsbageriet att återuppstå.
Knäckebröden hänger på tork i två dygn innan de förpackas i papper.
Anders Åkerberg är vd för Skedvi Bröd, men han är också vice ordförande i Företagarna Säter. Föreningen har fördubblat medlemsantalet under den senaste treårsperioden.
Fler nyheter från Företagarna