För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

2020 – en katastroffilm med Hollywoodslut?

Det florerar runt en hel del lustiga memes på nätet som visar på hur bedrövligt år 2020 är. Vad händer i oktober? Utomjordingarna attackerar! I november? Zombieattacker!
Eva Cooper, Företagarnas regionchef i Mellansverige, Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län.

Varje månad i sig tycks rymma en hel äventyrsfilm. Januaris gigantiska bränder i Australien. Från februari kan man hitta rubriken ”Gräshoppssvärmar stora som städer hotar skapa svält i Afrikas horn”. Och sedan kom pandemin och förändrade så mycket för så många.

Inte konstigt att det också känns som en evighet.

Men det var bara två år sedan det var val sist. Det är bara två år kvar till nästa val. Inför valet 2018 ordnade Företagarna bland annat en nationell valturné med en buss som körde från norr till söder och samlade lokala politiker till debatt om de lokala företagarfrågorna. På många ställen ordnade vi även liknande debatter med riksdagskandidaterna. Det gjorde vi bland annat i Gävleborg. Och nu i veckan var det därför dags för en halvtidsdebatt. Inför debatten fick läsarna av de lokala tidningarna i Hälsingland och Gästrikland skicka in frågor. Hela 75 procent av läsarfrågorna handlade på olika sätt om digitalisering och tillgång till internet. Det engagerar! Åtta av tio gävleborgare har tillgång till fiber i dag. Men bland de som bor på landsbygden är det endast fem av tio. Trots att alla partier är överens om att det inte ska vara på det här sättet?!

Rullar grävskoporna ut?

Anders W Jonsson, som nyligen vikarierade som partiledare för Centerpartiet, sa att han inom de närmaste dagarna hoppas kunna gå ut med att Centern tillsammans med Liberalerna och regeringen är överens om en satsning på bredband, så att grävskoporna kan komma ut ”redan i morgon”. Jonsson pratar själv om att han varit engagerad i frågorna sedan 2006. Det tar tid med gigantiska infrastrukturprojekt. Men behöver det vara så?

I början av september sköt Spacex upp ytterligare 60 satelliter som ska ingå i nätverket Starlink. Spacex är Elon Musks rymdföretag, samma Elon Musik som kan sägas ha drivit på utvecklingen av elbilar genom Tesla. Satsningen med Starlink går ut på att ge tillgång till snabbt internet nästan oberoende av var man befinner sig i världen – genom att skicka ut satelliter i omloppsbana runt jorden. Ambitionen är att ha 12 000 satelliter. Redan nu består nätverket av över 700 satelliter, och interna tester visar att tekniken är uppe på 100 megabit per sekund. Vilket är i nivå med 4G. Användare kopplar upp sig mot nätverket via antenner på marken, konceptbilder har visat en slags paraboler. Målgruppen är i första hand personer som bor i områden som saknar bra mobiltäckning och utbyggt bredband.

Nätverk av satelliter

Tillgång till bra och snabbt internet är ju inte bara en lokal från för landsbygdsföretagaren i Los, utan minst lika revolutionerande och central för landsbygdsföretagare på, säg Afrikas horn. När Starlink är fullt utbyggt är tanken att alla enheter ska kunna kommunicera via laser, vilket möjliggör för blixtsnabb filöverföring mellan olika delar av världen. Inom kort kommer man öppna upp för betatestare i Amerika och Kanada – men ambitionsnivån är hög. Inom kort ska Starlink erbjuda tillgång till internet över hela världen. Det handlar inte om att vänta i minst 14 år på resultat. Det är, som det ofta gör när det kommer till entreprenörer, att sätta gaspedalen i botten och köra. Och Starlink är inte ensamma om att satsa på rymden, det finns flera andra företag som tittar upp på skyn för att se hur vi kan se till att ALLA får internet.

”Det finns vissa fastigheter som ligger så långt borta att det kommer att vara svårt att få fiber till dem” konstaterar Anders W Jonsson korrekt i debatten. Vilket Elon Musk i en annan intervju kan ses svara på ”Starlink kommer att effektivt serva de tre eller fyra procent som är svårast att nå för telekombranschen, eller människor som helt enkelt inte har någon uppkoppling, eller väldigt dålig uppkoppling i dag. Jag tror att det kommer att vara till stor hjälp och faktiskt ta bort ett tungt tryck på den traditionella telekombranschen”. 

Även i en katastroffilm hoppas man ju på att Hollywood gör sitt och bidrar med ett lyckligt slut. Det verkar som om det kan vara för tidigt att hoppas på den stora vaccinfilmen. Men låt oss då hoppas att december åtminstone kan handla om att alla får internet?

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.