Ica-handlaren Anders Waller om butiksterrorn: “Misshandel och hot är vardag”
Anders Waller är en glad och varm ica-handlare som älskar sitt jobb. Söndagsångest vet han knappt vad det är men så finns det stunder då han ifrågasätter sitt val av yrke. De senaste åren har nämligen hoten och brotten mot ica-handlaren och hans anställda ökat. Småbrott har blivit vardag och lusten att ringa polisen har avtagit allt mer med åren.
Du har vid två tillfällen blivit utsatt för misshandel, vid ett tillfälle fanns ett 30-tal vittnen och händelsen fångades även på film men ändå blev det inget åtal?
−Ja det är en ganska otrolig berättelse. Det var en situation som eskalerade fort och slutade med att jag fick en stor smäll i ansiktet och flög bakåt. Glasögonen knäcktes och blodet kom rinnandes, berättar Anders och fortsätter:
− Man tog in gärningspersonen på förhör men drog slutsatsen att det här snarare var en “ord mot ord”-situation fastän allt fångades på film och extremt många blev vittnen till händelsen.
"Trakasserier och hot mot anställda"
Även dina anställda har blivit utsatta för trakasserier och hot, hur ser polisen och kommunen på detta?
−Ja vad ska jag säga. Vi hade en misshandel under våren, där gärningspersonen blev dömd till skyddstillsyn. Han dök nyligen upp i vår butik, snattade och började trakassera oss varpå vi ringde till polisen och fick till svar: “Behöver vi verkligen komma?”, berättar Anders och fortsätter:
- Vi filmade hoten och spelade upp för polisen och förklarade ännu en gång att de verkligen behövde ta sig hit. Efter en stunds övervägande kom de tillslut.
"Tappat förtoendet på rättsväsendet"
Hur blir förtroendet till rättsväsendet när det blir så här?
− För varje situation som uppstår så tappar jag hoppet och tron på rättssamhället. Det enda jag gör är att gå till mitt jobb och så ska man bara acceptera att man utsätts för allt detta, säger Anders uppgivet.
Vad hade du önskat få för hjälp eller stöd framöver?
− Vi har ju själva trygghetssäkrat oss så gott det går med väktare och låsta kassor som inte ens personalen kommer åt. Men bara att få gehör och stöd från kommunen och rättsväsendet hade gjort mycket.
Brottsexperten: "Måste tas på allvar"
I Företagarnas rapport Brott mot företagare 2021 visar statistiken att andelen företagare som upplever otrygghet på grund av låg polisnärvaro ökat från 41 till 51 procent. Sedan 2017 har andelen företagare som blivit utsatta för brott ökat från 30 till 36 procent. För företagare med anställda har vartannat företag blivit utsatt.
– Brotten mot företag och företagare måste tas på största allvar. Det mänskliga lidandet och de ekonomiska kostnaderna är i slutändan ofta förödande, säger rapportförfattaren Pontus Lindström, brottsexpert på Företagarna.