Stjärnentreprenören Ylvali Gerling: "Som kvinna ifrågasätts man"
Tillsammans med sin syster Linn Hägg startade Ylvali Gerling det framgångsrika Hudiksvallsföretaget MYoroface som står bakom hälsoprodukten IQoro vars syfte är att behandla bland annat snarkningar och halsbränna. Företaget är en framgångssaga i sig och växer sig allt större för var dag som går. Hjärnan bakom uppfinningen är ingen mindre än systrarnas mamma, Mary Hägg som ägnat 30 år av forskning för att ta fram slutresultatet.
I en mansdominerad bransch vittnar systrarna och tillika kollegorna om de många utmaningar som de stött på genom åren.
- Man ifrågasätts väldigt mycket som kvinnlig entreprenör, säger Ylvali.
Gerling förklarar vidare att hon sedan starten 2014 behövt överbevisa sin kunskap för att bli tagen på allvar:
- Att vara ödmjuk är sällan till ens fördel, snarare ska en företagande kvinna vara självsäker och ha skinn på näsan om hon ska ha trovärdighet.
Möttes av motstånd
När systrarna väl hade bestämt sig för att satsa fullt ut begav de sig till banken för att få ett lån beviljat. Ett moment som skulle visa sig vara mycket svårare än de någonsin kunnat tro:
- Vi blev inte beviljade lånet och det var tydligt att det fanns en stor osäkerhet kring vår affärsidé. Känslan var dock att inte ha blivit utvärderade på samma premisser. Under samma period fick min man ett lån för sin måleriverksamhet utan problem, säger Ylvali och fortsätter:
- Han blev faktiskt chockad över situationen.
Förlegat synsätt på kvinnors entreprenörskap
Att träffa investerare har varit ytterligare en utmaning för systrarna att ta sig an. Frågor om hur de ska lyckas kombinera familjeliv med sitt företagande är återkommande.
- Har jag aktivt valt att starta bolag så har jag givetvis en strategi för det och dessutom finns ju även en partner som man delar föräldraskapet med, säger Ylvali och förklarar att frågan är lika upprörande varje gång.
För att bli en framgångsrik entreprenör är det viktigt att knyta kontakter. Men att hitta balansen i att vara trevlig och nyfiken som kvinna vid sociala affärstillställningar är ett dilemma:
- Jag vet inte hur många gånger jag fått inviter efter att ha varit vänlig och frågvis, säger Ylvali Gerling och fortsätter:
- Man rannsakar sig varje gång tills man inser att felet inte ligger hos sig själv utan att det är ett beteende som männen själva måste börja reflektera över.
Blir inte tagen på allvar
Ylvali och Linns bror var vid ett tillfälle med på en mässa.
- Vi systrar äger och driver företaget och vår bror satt med i bakgrunden men han fick alla frågor, frågor som han givetvis inte kunde svara på, berättar hon.
Trots utmaningar - även mycket positivt
Avslutningsvis belyser Ylvali Gerling även problematiken om kvinnor som ser andra kvinnor som ett hot. Hon menar att strukturerna sitter djupt rotade i båda könen och att vi har en lång väg kvar att gå innan vi är jämställda.
- Trots alla utmaningar finns mycket positivt också! De investerare vi valt att samarbeta med har en samsyn kring möjligheterna att kombinera entreprenörskap och familjeliv till exempel. MYoroface är ett jämställt företag med lika många kvinnor som män anställda och vi ser att det är viktigt för vår framgång. Även i styrelsen är vi så gott som jämställda med övervikt på de kvinnliga styrelsemedlemmarna, säger Ylvali.