Omskakande kostnadskris inom det svenska jord- och lantbruket: “Läget är otroligt osäkert”
Ett av Nordeuropas största lantbruk heter Vallens Gård och ligger i Ljusdal. Jan-Erik “Janne” Hansson är mannen bakom den framgångsrika verksamheten som i dag är en av Arlas största mjölkproducenter i Sverige. I närmare 38 år har Janne jobbat på gården men aldrig har han tidigare upplevt den kris som just nu lamslår landets bönder.
- Läget är otroligt osäkert just nu, förklarar han.
Priserna på foder varierar från dag till dag, en del produkter har mer än dubblerats på bara ett dygn, och det är svårt att få tag på rätt råvaror uppger Janne:
- Beställer jag foder i dag så vet jag inte priset förrän det levererats i silon på gården. Man får inte ens ett pris i förväg. Spannmålen har gått upp närmare 200 procent.
Dessutom drabbas de svenska bönderna hårt av de skenande el- och drivmedelskostnaderna.
- Nu är det väldigt mycket samtidigt, en tung faktor är Ukraina som fått det hela att eskalera. Det började dock tidigare med bland annat klimatmålen.
Vårbruket hotas
Janne Hansson berättar att vätskan AdBlue , som blandas i dieseln för att klara miljökraven, i nuläget är svår att få tag på då det är en restprodukt från gödningstillverkning. Och gödningstillverkningen har avstannat på grund av naturgaspriset - där Ryssland är stora producenter. AdBlueinblandningen används i samtliga maskiner inom vårbruket.
- Det är svårt att få tag i AdBlue och ingen kan garantera tillgången framgent. Kostnaden gått från 3-4 kronor per liter till 24 kronor per liter, säger han.
Om man inte lyckas producera fram AdBlue så kommer det innebära att motorerna i de maskiner som används på Vallens Gård behöver konverteras om, för att det ska vara möjligt krävs en lagändring.
- Konverteringen är dessutom en stor kostnad. Vi har närmare 15 maskiner som har AdBlue-utrustning och det kan säkert kosta mellan 30-50 000 per styck att ändra.
På gården finns närmare 1200 kor. Vallens Gård är en av Arlas största mjölkleverantörer i norra Europa.
För att bekosta detta så behöver priserna på produkterna öka. Men där finns det kontrakt och avtal som kan ta upp till sex månader att ändra:
- Alla vill att vi just nu ska producera mer mat men det blir motsatsen som det ser ut just nu.
Han flaggar också för att man inte får glömma bort vädret och dess påverkan på skörden:
- Tänk om det skulle bli en torka till råge på allt också? Om Sveriges lantbrukare, inte minst de som bedriver småskaligt lantbruk, ska överleva detta så måste man släppa på skatterna på energi just nu om det här ska gå vägen, säger Janne Hansson avslutningsvis.
Ett besök på Vallens Gård 2018 av regionchef Eva Cooper, Företagarnas vd Günther Mårder, Ordförande i Ljusdal Katarina Svenander, Janne Hansson och hans son Henrik Hansson.
LRF har räknat på att priserna för lantbrukets viktigaste insatsvaror, diesel, el, gödning, soja och övrigt foder, har ökat med 8,2 miljarder på ett år. I tider av kris, först en pandemi och sedan ett krig i Europa, blir det allt mer uppenbart vad viktigt det är med beredskap menar Företagarnas regionchef Eva Cooper som ser allvarsamt på den ansträngda situationen:
- I nuläget anser regeringen att Sveriges beredskap är god och att den svenska livsmedelskedjan inte påverkad av det förändrade säkerhetsläget. Men det här kan ändras snabbt, och som Janne vittnar om finns det så många olika saker som är allvarliga, och som kan rucka på den här stabiliteten.