För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Många vinnare i Söderhamns sommarjobbssatsning

Publicerad 8 aug 2024
Under fyra somrar har företagare i Söderhamns kommun fått ersättning för att anställa avgångselever genom ett lyckat samarbete mellan kommunen, Swedbank och Sparbanksstiftelsen. Per Elmefors driver Rådis i Söderhamn AB tillsammans med sin sambo Malin Åhman och tycker det känns bra att kunna ge ungdomar ett schysst intro till vuxenlivet.

Agnes Håkansson gör sin första sommarjobbsvecka på det charmiga 50-talskaféet Rådis vid Rådhustorget i Söderhamn.

– Jag sökte sommarjobb här för att det är mysigt och för att det kändes kul att jobba på ett konditori. Det känns bra, och jag får mycket hjälp. Det är skönt, säger hon.

En schysst intro till vuxenlivet

Rådis har deltagit i sommarjobbsprojektet sedan Per och Malin startade upp verksamheten 2020. Från och med förra året driver de även filialerna Glasstanten ute i Skärså och kaféverksamheten på Hälsingegården Erik-Anders i Söderala. I år har de fyra sommarjobbare på Rådis och en på Erik-Anders.

– För oss är det bra för att vi får vi testa en anställd. Vi får en prövotid med löner och skatter som vi får tilllbaka när projektet är klart. För studenten är det en schysst intro till vuxenlivet. De får utföra ett handgripligt arbete och kan säga till nästa arbetsgivare att de arbetat tre veckor på kafé med allt som jobbet innebär. Det ger dem trygghet inför framtiden, säger Per Elmefors.

"Vi vill visa hur det funkar"

Det var ett trettiotal företag som skickade in en ansökan om att få delta i årets projekt. Cirka 50 avgångselever sökte de utannonserade sommarjobben.

– Jag hörde genom kompisar att man kunde söka via kommunens hemsida. Rådis lät roligast, säger Agnes.

Malin Thurfjell, verksamhetschef i sektorn Samhällsservice på Söderhamns kommun, är en av de som tagit emot ansökningarna.

– Vi kollar att företagen och de sökande är behöriga. Sen placerar vi ut studenterna utifrån deras ansökningar och krav. Vi försöker få så stor spridning som möjligt, säger hon.

Det är sedan upp till företaget att anställa studenten, som får lön efter företagets avtal.

– Sommarjobbaren får en mjukstart in i ett arbetsliv med kontrakt och anställning i tre veckor. Vi får visa hur det funkar, med moms, skatt och alla sådana delar, säger Per Elmefors.

På Rådis börjar sommarjobbaren med att gå bredvid någon mer erfaren. Sedan får de lära sig kassa och kundbemötande. Agnes tycket att arbetet är roligt och varierande.

– Framförallt står jag i kassan, tar emot beställningar och fixar latte. Men ibland är jag i disken eller i köket. Det är väldigt blandat, säger Agnes Håkansson.

– Efter ett tag så märker man vem som gillar vad. Många av sommarjobbarna är nästan självgående köket de sista dagarna, säger Per.

Fler kommuner borde ta efter

När de tre veckorna gått gör de en utvärdering tillsammans med sommarjobbaren.

– Vi pratar om hur det har gått och planerar framåt för att se om vi vill fortsätta samarbetet. Många vill hänga kvar och gå på timmar. Vi har ett schemasystem där man kan se lediga dagar framöver och boka in de dagar man vill jobba.

Malin Thurfjell ser stort värde i projektet.

– Ett syfte är att studenterna ska se vilka företag som finns i Söderhamn, att vi har en arbetsmarknad som är bredare än vad man ser till vardags. Vi vill att det ska öka chanserna att man stannar i kommunen, säger Malin Thurfjell.

Per tycker att andra borde ta efter.

– Fler kommuner borde se vilken tillgång det här är. Det är en riktigt bra tanke. Och det är riktigt bra att Sparbanksstiftelsen har gått in. Annars hade det inte riktigt funkat.

Än så länge är det osäkert ifall projektet kommer att köras även nästa år..

– Nu har statliga medel från tillväxtverket använts till projektet. Det är osäkert om kommunen har medel till att köra projektet nästa år, säger Malin Thurfjell.

FAKTA:

Projektet startade 2018 och har varit aktivt i fyra år.

Företag som ansöker ska drivas i Söderhamns kommun och kunna erbjuda bra arbetsuppgifter till sina sommarjobbare. 

De som söker jobben ska vara avgångselever som är skrivna i Söderhamn.

Företagen anställer studenterna och betalar ut lön.

Hur mycket företagen får tillbaka har varierat under åren. I år får de 100 procent av lönekostnaderna. 50 procent av Söderhamns kommun och 50 procent av Sparbanksstiftelsen.

Fler nyheter från Företagarna