För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Ulrika har skapat ett liv som hon älskar.

Ulrika bjöd på lantlig idyll och prisvinnande glass

Publicerad 27 jun 2024
Det krävs mycket vilja och kraft för att som kvinna vara egenföretagare och verksam på landsbygden. Det är något som Ulrika Jansson vet allt om. Under en företagarlunch på hennes gård Mårtens i Hästbo berättade Ulrika Jansson om sin företagsresa. Om hur hon som utbränd hittat ett levnadssätt som passar henne, och om hur viktigt det är att kunna säga ”jag är nöjd”.

6 bräkande lappgetter, 3 tuppar, 22 hönor, 2 hästar och 1 katt mötte upp gästerna till försommarens företagarlunch på Mårtens i Hästbo.

– Katten heter Gson och det är han som bestämmer på gården, skrattar Ulrika.

IMG_0050.JPEG

Hon hade dukat upp en härlig buffé där varmrätten bestod av kall, inkokt kyckling med rosépeppar, pressgurka, örtsås och kokt färskpotatis. Till efterrätt serverades vaniljglass och jordgubbsorbet med grädde och maränger.

Ulrika Jansson har arbetat många år inom restaurangbranschen. Bland annat i tio år som krögare på Lövstabruk 2005-2015. Efter det har hon varit restaurangchef på SLU och arbetat som verksamhetschef på Samariterhemmet i Uppsala. Men pressen blev för hög och hon drabbades av utbrändhetssyndrom.

Längtan bort från det storskaliga och mot det mer äkta fick Ulrika att tillsammans med sin man och sin son som då var 4 år lämna villan i Alunda för gården utanför Torsåker.

– Vi valde att flytta ut på landet för att ta det lugnt, men sen har jag inte tagit det så lugnt som jag borde. Jag var utbränd och tänkte ”Vad vill jag göra med mitt liv?” , säger Ulrika.

Gården Mårtens i Hästbo bjöd på många möjligheter, och redan första sommaren 2021 slog Ulrika upp dörrarna på sitt bed and breakfast.

Ett år senare tillkom en del kaféverksamhet. Fler rum gjordes i ordning och under sommaren 2023 började Ulrika att tillverka sin egen glass. Följande höst blev gårdens restaurangkök klart, och i samma veva rusade Mårtens hatornsglass raka vägen till bronsplacering i Eldrimners SM i mathantverk.

– Jag är glad att jag vågade ställa upp. Det var en rättvis bedömning och det är ett bra erkännande, säger Ulrika.

Get och glass.jpg

Glassen gör hon av getmjölk som hon köper av en bonde i närheten.

– Jag tänkte mjölka mina lappgetter, men det blev för mycket jobb. Tiden skulle inte räcka till, och det krävs mjölkrum och maskiner samtidigt som det tillkommer krav. Så det var inte bara, säger hon och skrattar.

Glassportionerna serveras i gårdens kafé. Smakerna är klassiska och efter säsong.

– Just nu är det mycket rabarber och jordgubbar. Jag ska testa att göra älggräsglass. Sedan blir det blåbär- och lingonglass.

Glasstillverkningen har hon till viss del lärt sig på egen hand.

– Jag har gått lite kurser och det har varit givande, men alla glasstillverkare gör på sitt eget sätt och resultatet blir ändå mer eller mindre detsamma. Det är bra att vara kock i grunden och ha sinne för smaker. Och att vara lite crazy och vågar ta ut svängarna i bland, säger Ulrika.

Efter en vinter med inflation och ovanligt få gäster har nu äntligen högsången kört igång. Tack vare tjänsterna Airbnb och booking.com är det många utländska gäster som hittar till gården. Nu finns fem sovrum med sammanlagt åtta bäddar att hyra.

– Vi har gäster från hela världen. Många kommer från Tyskland. Förra veckan hade vi en familj från USA som bara ville vara här och mysa på gården i en vecka. Annars är det personer som ska besöka sportevenemang i Hofors eller som kanske är på väg från Göteborg till Norrland.

Ulrika beskriver boendet som lantligt och charmigt.

– Jag brukar ställa i ordning en frukostkorg framåt morgonen så att gästerna får förse sig själva. Många kommer hit för att ta det lugnt och få sova länge. Då är det skönt att de kan äta frukost när det passar.

IMG_0053.JPG

Att vika en dag i verksamheten åt att vara värdinna för en företföretagarlunch kändes bra.

– Det gav mycket. Jag fick visa upp min verksamhet och vad jag gör. Det är givande att dela med sig och jag fick bra respons. De var nyfikna på vad jag gör och hur det går.

Samtal mellan företagarkvinnor på landsbygden behövs.

– Ibland är man som företagare på landsbygden ensam på sin kammare, så det är inspirerande att träffa andra även om man inte är i samma bransch. Det finns ett behov av att träffa andra prata av sig om problem som uppstår, säger hon.

Läs Företagarnas rapport om hur vi kan få fler kvinnor att driva företag i Sverige!

Företagets visioner framåt är mer sinnliga än storslagna.

– Vi har pratat om att kanske ha konserter eller ett mikrobryggeri i framtiden, men det känns inte jättenödvändigt. Det är så roligt det jag gör. Jag träffar gäster varje dag, så mycket härliga människor.

Ulrika tycker det är viktigt att få stanna upp och få känna tillfredsställelse i det hon har här och nu.IMG_0055.JPG

– Jag är nöjd med min verksamhet. Det är lyxigt att ha den på min egen gård. Vi har hittat hem till gården och vill förvalta det som är. Jag blir inte rik men jag klarar mig. Det är därför jag valt det här livet på landet. Hade jag velat göra karriär och tjäna en massa pengar hade jag gjort något annat. Jag har en annan rikedom. Det är så skönt. Jag kommer aldrig att flytta härifrån.

IMG_20210624_205904_103.jpg

Dukat för företagarlunch.
Fler nyheter från Företagarna