För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

De fick årets finaste företagarpriser i Söderhamn

Publicerad 31 maj 2024
Bo Willysson på WB Plåt och Tak, bröderna bakom Fordnspartner och författaren Katarina Widholm hyllades under en stämningsfull kväll på Systrarna Söderström i Sund.
Bo Willysson på WB Plåt och Tak var lycklig vinnare av utmärkelsen Årets Företagare i Söderhamn.

Det var en tårögd Bo Willysson som tog emot utmärkelsen Årets Företagare i Söderhamn 2024.

– Det känns fantastiskt, väldigt ärofyllt. Jag blir lite rörd. Roligt att juryn och folk tycker om det man gör. Man jobbar ju mycket själv i det dolda, säger Bo Willysson.

Årets Företagare i Sund.jpegJuryns motivering visar på att

Finalisterna i Årets Företagare i Söderhamn 2024 var Cielo Chrystals, Brorsans Lantbruk och WB Plåt & Tak.

Bosse varit en hjälpande hand för många:

”Han är inte bara framgångsrik, utan visar också ett otroligt socialt engagemang för sina anställda. Han finns alltid där för att stödja dem, ge dem möjligheter att växa och skapa en positiv arbetsmiljö.

Han har alltid gett personer ifrån olika bakgrunder en öppen hand till arbetslivet, trots problematiken runt omkring i samhället så har han lyckats.

Han förstår vikten av att skapa en stark teamkänsla och uppmuntrar sina anställda att stärka varandra och ta nytta av allas olikheter.

Trots sin unga ålder har han gjort stort intryck för kommunen både när det gäller att främja näringslivet på landsbygden och att hjälpa många personer som behöver en hjälpande hand till en egen försörjning, vilket ger dom en värdefull vardag. Det började med en hel del tjat, långa dagar och ibland sena kvällar för att få lära sig sitt drömyrke, men nu står Bosse här idag som en inspirerande och mycket värdig vinnare.”

Årets Företagare i Sund 2.jpeg

Bo Willysson blev tacksam och rörd över priset. 

Bosse drivs av att jobba med människor, och tycker det är viktigt att känna in ska kunder.

– Plåtslageriet är ett yrke, ett hantverk, det är en sak. Men att jobba med människor kan vara känsligt, eftersom man ska ta betalt för någonting. Då gäller det att du ska leverera något så att de känner sig nöjda. Alla har sin egen vision när man kommer ut och ska göra ett jobb. Där måste man vara en kameleont och kunna bemöta. För alla är vi olika, säger han.

Hur jobbar du med hållbarhet?

– Jag tycker att plåtslageriet är ett hållbarhetsarbete. Metall går ju att återvinna. Jag ställde frågan till våra leverantörer om hur de jobbar med hållbarhet, fick nån mindre procentsats som är återvunnen metal idag. De jobbar också mycket med det, så vi hoppas vi kan komma dit mer. Men tid är pengar. Förr var det materialet som kostade pengar. Nu är det lite tvärt om.

Att laga och reparera istället för att lägga nytt är en del i hållbarhetsarbetet.

– Det är en samhällsfråga, att kunna acceptera att allt inte blir perfekt, som om det var fabriksgjort, säger Bosse.

Hur ser du på framtiden?

– Framtiden är svår att spå om. Det har hänt mycket på de här senaste fyra åren. Det började med en coronapandemi, och sen har kriserna i världen bara avlöst varandra. Där tror jag att alla människor, företagare, som anställda som privatpersoner har hat det väldigt tufft. Hur ska man förhålla sig till allt? Det finns många aspekter i det. Och det gör att det är väldigt svårt att sia om framtiden.

Vad som händer nu är oklart.

– Ska man satsa eller ta det lite lugnt? Just nu stabiliserar vi oss lite och finslipar det vi har. Så får vi se om det klarnar i siktet, säger Bo Willysson.

Priset till Årets Unga Företagare i Söderhamn gick till bröderna Oliver och Ludvig Engqvist på Fordonspartner Gävleborg AB.

ÅF Fordonspartner.jpeg

Juryns motivering:

”Oliver och Ludvig  Engqvist på Fordonspartner förtjänar verkligen att bli utsedd till årets unga företagare! Tillsammans har de byggt upp ett välmående företag som har lyckats växa och expandera genom att köpa upp Thunbergs bil i Söderhamn. Deras framgång visar på deras entreprenörsanda, affärsskicklighet och förmåga att ta vara på möjligheter. De är förebilder för unga företagare och deras bidrag till näringslivet är enastående. Med passion och engagemang har de visat att ingenting är omöjligt. De är inspirerande och framgångsrika företagare som förtjänar denna utmärkelse.”

– Man förväntade sig inte det här när man startade det här som en sidosyssla 2021, säger Oliver Engqvist.

Sidosysslan bestod i att sälja lite bilar samtidigt som de jobbade med annat.

– Vi såg efter ett år att det var lönsamt. Så då slutade jag på mitt andra jobb. Ett par månader senare slutade även Oliver. Det gick att göra mer i företaget när man jobbade heltid, säger Ludvig.

Bröderna köpte Thunbergs bil vid årsskiftet, och driver nu två ställen i Söderhamn. De har både auktoriserad bilverkstad och nybilsförsäljning.

Hur har ni nått dit ni är idag?

– Stenhårt jobb. Vi har tagit stora risker och haft bra medarbetare. Vi satsar också mycket på sociala medier och marknadsföring för att nå ut, säger Oliver.

Vad har ni för framtidsvision?

– Att fortsätta utveckla och få allt att lira så bra som möjligt, säger Oliver.

– Få verksamheten att bli så självgående som möjligt så att vi kan ta lite semester själva. Och fortsätta att utveckla i den mån vi kan, tillägger Ludvig.

Nyföretagarcentrum delade ut pris till Årets Nyföretagare, en adepter som gått på rådgivning hos Nyföretagarcentrum Hälsingland. Vinnaren blev Katarina Widholm med företaget Katarina Widholm AB.

Årets Företagare i Sund 4 mindre.jpeg

Emelie Magnusson överlämnade diplomet till Katarina Widholm.

Katarina arbetar som författare och startade sitt företag 2023. Hon har under sitt första år omsatt 1,4 miljoner kr. Hon arbetar heltid och har mottagit flertalet priser för sina böcker.

Katarina är mest känd för sina böcker om Betty och hon släpper senare i höst den sista delen i serien.

När hon kliver fram för att ta emot priset ropar någon från publiken:

– Du skriver jättebra böcker!

Foto: Ida Frid

Fler nyheter från Företagarna