För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Monitor hjälper företag att bli effektiva - ”tappar du farten så tynar du bort”

Publicerad 15 okt 2024
I 50 år har Monitor ERP System hjälpt företag att effektivisera sin produktion och därmed öka sin försäljning. Jörgen Persson, ägare och son till grundaren, har utsetts till Årets Företagare i Sverige 2024 för ett affärssystem som hjälper 6000 företag världen över.

Det var en märkbart rörd Jörgen Persson som klev upp och tog emot blommor och diplom i Blå hallen på fredagskvällen. På frågan om hur det kändes att få utmärkelsen Årets Företagare i Sverige 2024 svarade han:

– Ja, jag är inte bitter. Jag är överväldigad, överraskad och överväldigad.

Monitor ERP har alltid funnits som en del av Jörgens liv. Familjeföretaget startades av hans pappa Åke Persson.

– Han kom från enkla förhållanden i Bjuråkerskogarna, berättar Jörgen.

Rationaliserar du och väljer rätt väg så tjänar du mer pengar

Där fanns vare sig el eller rinnande vatten. Pengar var en bristvara och Åke såg utmaningar i att tjäna sina egna slantar. Som tolvåring satte han en låda med julpynt på cykeln för att åka runt i grannskapet och sälja. Han hade många idéer och när han som 17-åring började jobba på Järnverket i Forsbacka såg han möjligheter i att effektivisera arbetet.

– Han drevs av att ”det ska gå att göra på ett annat vis”, av att rationalisera. Rationaliserar du och väljer rätt väg så tjänar du mer pengar, säger Jörgen.

Åke läste till ingenjör och jobbade på flera företag innan han han startade Verkstadsteknik Persson & Co som senare skulle bli Monitor ERP. Som konsult åkte han land och rike runt och hjälpte företag med produktionsteknik och verksamhetsutveckling. Han lyckades rädda många bolag som var nära konkurs, något som inte alltid var populärt.

– Han var inte så omtyckt på alla ställen för oftast ledde hans besök till att de fick dra ner på personal och effektivisera. Men det var väl det som räddade bolagen, säger Jörgen.

1978 köpte Åke sin första dator, en Luxor ABC80.

– 1982 kom första programvaran, embryot, ett väldigt snävt och litet hjälpmedel. Sedan  byggdes det vidare på programvaran, och på 90-talet kom generation 4. Då blev det mer på riktigt. I början på 2000-talet och framåt började vi att skörda framgångar ordentligt, berättar Jörgen.

Han jobbade en del på Monitor parallellt med arbetet som säljare på Staffare AB tills livet tog en tragisk vändning.

Åke Persson fick en kraftig stroke på tåget mellan Stockholm och Hudiksvall 2016, och hans liv gick inte att rädda.

Det naturliga var att Jörgen gick in som ägare.

– I en entreprenörsfamilj är man ju involverad mer eller mindre oavsett om man jobbar på företaget eller inte.

Det här är en kapplöpning varje dag. Det finns säkert tusentals ERP-system i världen som vi inte känner till

Sedan dess har han haft åtta intensiva år med Monitor ERP System, som gått stadigt uppåt trots världsläget. De vinner hela tiden ny mark bland annat Asien och Norden.

– Tappar du farten så tynar du bort. Det här är en kapplöpning varje dag. Det finns säkert tusentals ERP-system i världen som vi inte känner till, säger Jörgen.

Han har funderat mycket på vad som gör Monitor ERP System så starka inom tillverkning, och han gillar analysen han fick från malaysisk bilindustri på besök i Sverige.

Vi har allt inhouse, så det är vi tillsammans med kunden.

– När de varit här en vecka så sa de att ”Nu Jörgen vet vi vad Monitor är. Alla andra system som vi tittat på och provat kommer ur ett ekonomisystem, medan Monitor kommer ur produktion.”

En annan framgångsfaktor är företagets konsulter.

– De har varit produktionschefer och planerare inom svensk tillverkningsindustri tidigare. Vi har otroligt kompetenta verksamhetsutvecklare som jobbar väldigt tajt med slutkund, användare. De fångar upp idéer som levereras in till vår utvecklingsavdelning. Vi har allt inhouse, så det är vi tillsammans med kunden. Det finns inga mellanhänder. Här går det på en rak räls, säger Jörgen.

Monitor strävar alltid efter att vara i framkant.

– Nu är det väldigt hett med CO2-avtryck. Allt ska redovisas. Där är vi redan i mål sedan ett år tillbaka. Samtidigt som du beräknar prislappen på en produkt i Monitor så får du fram CO2-avtrycket.

Företaget gör också en hel del för att minska på Monitors egna CO2-avtryck.

– Vi har ju servicehallar och datacenter som kräver väldigt mycket kyla. Så vi har borrat 21 hål som är 300 meter djupa. Det går fyra slangar i varje hål och vi kyler allting ur berget och värmer kontorsytorna på samma sätt, med bergvärme. Sen har vi solceller över hela taket. Så periodvis är vi självförsörjande på el.

Monitor ERP jobbar även med hållbarhet ur ett bredare perspektiv.

– Vi jobbar med att hålla en stark ekonomi, och vi gör årligen personalundersölningar där vi går ut med enkäter och mäter hur folk mår och trivs, för att se att vi ligger bra till.

Företaget är Jörgens stora intresse. Han bor med sin sambo i Hudiksvall, och de två utflugna barnen på 24 och 28 år jobbar båda på Monitor. När Jörgen inte jobbar tillbringar han gärna lediga vinterdagar i stugan i Härjedalen.

– Åka skoter, laga god mat och elda. Resor är trevligt, men jag reser så mycket i jobbet, säger Jörgen.

Det som driver honom som företagare är dels tävlingsinstinkten.

– Jag har varit säljare i hela mitt vuxna liv, och då är man väl tävlingsmänniska. Sen är det ju en tillfredsställelse att se att vi hjälper våra kunder till ökad konkurrenskraft.

Just nu är Monitor igång med nästa långsiktiga affärsplan.

– 2026 ska vi ha nått en miljard, samtidigt som vi har flera nya lång- och kortsiktiga mål. Med de kunskaper och vetskaper jag har nu så ser jag väldigt ljust på framtiden. Sen händer det så mycket i världen, så det kan jag inte väga in.

– De bästa säljarna är våra nöjda kunder och det tar tid att jobba upp ett sånt rykte, men vi börjar nå dit i Sydostasien. Stora börsnoterade koncerner i Malaysia har implementerar Monitor i sina fabriker en efter en nu och det blir ringar på vattnet. Den delen av världen växer ju så det knakar.

Block 1 ens.jpg

Att bli Årets Företagare får ett enormt genomslag i Asien.

– Allt med priser och framgångar är någonting annat där. Det går inte att mäta föredelarna med en sån här vinst i Sverige med Malaysia och Indonesien.

Monitor ERP System fortsätter att växa även i Finland, Norge och Danmark, där de redan är stadigt etablerade.

I dagarna väntar Monitor ERP:s årliga användarseminarium kombinerat med 50-årsfirande på Waterfront i Stockholm. Drygt 900 kunder kommer att delta i festligheterna tillsammans med ett 50-tal vip-gäster och cirka 250 anställda.

– Där kommer det att släppas några riktiga kioskvältare, men vad får ni inte veta än, säger Jörgen Persson.

Monitor ERP Systems uppbyggnad 2024

Cirka 520 personer arbetar för Monitor ERP, varav knappt 300 i Sverige.

200 personer sitter i Hudiksvall där fler utvecklare ska anställas inom kort.

25 personer jobbar på utvecklingskontoret i Gävle.

Utöver det många säljare och konsulter som utgår från hemmet, över hela landet.

Monitor ERP System är även etablerade i Norge, Finland, Danmark, Polen, Tyskland, Kina, Singapore, Malaysia och Indonesien.

Ett utvecklingskontor på 900 kvadratmeter ska stå klart i Penang före årsskiftet.

Fler nyheter från Företagarna