För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Gila Control System: Innovation och Samverkan för energieffektiva fastigheter

Publicerad 19 sep 2024
Företagarna i Sverige AB hade nyligen nöjet att besöka Gila Control System, ett företag som ligger i framkant när det gäller fastighetsautomation och energieffektivisering. Under besöket möttes vi av VD och delägare Peter Nilsson samt Jim Lindinge, en annan av de fyra delägarna. Gila Control System, som har varit verksamt sedan 1984, har under årens lopp utvecklats till en ledande aktör inom styrsystem för fastigheter, med en stark vision om hållbarhet och innovation.

Ett växande företag med hållbarhet i fokus

Gila Control System har sedan starten vuxit stadigt, och under 2018 påbörjade de en ny era med större fokus på långsiktig planering och kontinuitet. Företaget har idag 32 anställda och har specialiserat sig på att skapa och installera system som inte bara garanterar ett behagligt inomhusklimat, utan även minimerar energiförbrukningen. Det är en balansgång mellan att säkerställa komfort och att bevara byggnadernas struktur, något som Gila lyckats med genom innovativa lösningar som exempelvis återvinning av värme från ishallar till att värma simbassänger.

Kompetens och personlighet – Nycklar till framgång

Under samtalet med Peter och Jim framkom det tydligt att en av de största utmaningarna, och samtidigt framgångsfaktorerna, är att hitta rätt personal. Gila Control System lägger stor vikt vid att deras anställda inte bara har rätt kompetens, utan även passar in i företagskulturen. En av de anställda, Jessica, som nyligen firat sitt första år som energiingenjör, är ett exempel på hur Gila formar och utvecklar talanger inom företaget. Peter betonade också vikten av att medarbetarna känner sig delaktiga och uppskattade, vilket skapar en lojalitet och arbetsglädje som speglar sig i företagets framgång.

Prisbelönt företag – Årets Företagare och Årets Landsbygdsföretagare

2024 har varit ett exceptionellt år för Gila Control System. Företaget blev utsedda till Årets Företagare i Kalmar tidigare i år, en hedersam utmärkelse som hyllar deras framgångar och engagemang. Strax därefter tog de också hem titeln Årets Företagare i Kalmar län, vilket ytterligare bekräftar deras ledande roll i regionens näringsliv. Dessutom har Gila Control System fått äran att bli utsedda till Årets Landsbygdsföretagare i Kalmar, ett erkännande som lyfter fram deras betydelse för lokal utveckling och förmåga att skapa arbetstillfällen och tillväxt på landsbygden.

Dessa priser är ett erkännande av företagets betydande bidrag till den lokala ekonomin och samhällsutvecklingen, och de fungerar som en viktig inspiration för andra företagare.

Gila Control System kommer nu att representera Kalmar län i den prestigefyllda riksfinalen Årets Företagare Sverige i Stockholm i oktober, där de tävlar om att bli utsedda till Sveriges främsta företagare. Att nå denna nivå är ett bevis på företagets starka prestationer och förmåga att driva hållbar utveckling.

Utmaningar och framtidsutsikter

Trots att Gila Control System står inför de vanliga utmaningarna som små och medelstora företag upplever, som att navigera i regelverk som LOU (Lagen om offentlig upphandling), är företagets ledning optimistisk. De ser ständigt nya möjligheter att växa, både genom att anställa fler och genom att utveckla nya lösningar för sina kunder. Framtiden ser ljus ut, inte bara för företaget utan även för deras bidrag till en mer energieffektiv och hållbar byggnadssektor.

Ett Företag som sätter människan i centrum

Vad som verkligen särskiljer Gila Control System är deras inställning till personalvård och delaktighet. Peter och Jim framhöll hur viktigt det är att skapa en arbetsmiljö där alla känner sig värdefulla och motiverade. Detta återspeglas i deras låga personalomsättning och den lojalitet som deras anställda visar. "Vi gör nytta för många," säger Peter, och det är denna känsla av meningsfullt arbete som driver både ledningen och medarbetarna framåt.

 

Fler nyheter från Företagarna