Samarbete med Försvarsmakten och länsstyrelsen för ökad beredskap
Nyckelområden som civila beredskapsenheten, den civila försörjningen och ö-lägets speciella förutsättningar stod i fokus.
Under mötet betonades hur avgörande näringslivet är för Gotlands omställningskapacitet vid en eventuell kris eller konflikt. Civila beredskapsenheten, som ansvarar för att samordna Gotlands krisberedskap, har en nära dialog med företag och aktörer som spelar en viktig roll i samhällets grundläggande försörjning, såsom livsmedel, energi och transporter. Genom en strukturerad lagerhållning och kontinuerliga transporter ska Gotland kunna upprätthålla nödvändig försörjning även i händelse av avskurna kommunikationer till fastlandet.
Beredskapsveckor, där Försvarsmakten, länsstyrelsen och företag på Gotland samarbetar, är en viktig komponent för att testa och förbättra ö-nätverkets krisberedskap. Näringslivet uppmuntras att delta genom att utveckla egna beredskapsplaner och säkerställa att de har kapaciteten att snabbt ställa om sina verksamheter vid ett förändrat säkerhetsläge.
Ett särskilt fokus lades på Gotlands speciella förutsättningar som en ö. Gotland är beroende av regelbundna transporter, och detta ställer höga krav på beredskapsplanering och logistik. För att stärka Gotlands kapacitet i en krissituation krävs också att företagare är medvetna om de omställningskapaciteter som behövs för att kunna bidra till den civila försörjningen.
Företagarna på Gotland kan spela en aktiv roll i den gemensamma säkerhetsstrategin genom att delta i nätverk och samarbeta med länsstyrelsen och Försvarsmakten. Mötet tydliggjorde vikten av en nära samverkan mellan offentliga myndigheter och privata aktörer för att kunna möta framtidens utmaningar.
Vill du veta mer om hur ditt företag kan delta i Gotlands beredskapsarbete? Kontakta Företagarna Gotland eller Länsstyrelsen för mer information om kommande aktiviteter och beredskapsveckor.