För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Samarbete med Försvarsmakten och länsstyrelsen för ökad beredskap

Publicerad 20 sep 2024
I veckan samlades medlemmar  från Företagarna Gotland för att träffa landshövdingen och regementschefen på Gotland. Syftet med mötet var att diskutera hur näringslivet kan spela en nyckelroll i Gotlands beredskapsarbete och hur Försvarsmaktens satsningar samt länsstyrelsens övervakning påverkar lokala företag.

Nyckelområden som civila beredskapsenheten, den civila försörjningen och ö-lägets speciella förutsättningar stod i fokus.

Under mötet betonades hur avgörande näringslivet är för Gotlands omställningskapacitet vid en eventuell kris eller konflikt. Civila beredskapsenheten, som ansvarar för att samordna Gotlands krisberedskap, har en nära dialog med företag och aktörer som spelar en viktig roll i samhällets grundläggande försörjning, såsom livsmedel, energi och transporter. Genom en strukturerad lagerhållning och kontinuerliga transporter ska Gotland kunna upprätthålla nödvändig försörjning även i händelse av avskurna kommunikationer till fastlandet.

Beredskapsveckor, där Försvarsmakten, länsstyrelsen och företag på Gotland samarbetar, är en viktig komponent för att testa och förbättra ö-nätverkets krisberedskap. Näringslivet uppmuntras att delta genom att utveckla egna beredskapsplaner och säkerställa att de har kapaciteten att snabbt ställa om sina verksamheter vid ett förändrat säkerhetsläge.

Ett särskilt fokus lades på Gotlands speciella förutsättningar som en ö. Gotland är beroende av regelbundna transporter, och detta ställer höga krav på beredskapsplanering och logistik. För att stärka Gotlands kapacitet i en krissituation krävs också att företagare är medvetna om de omställningskapaciteter som behövs för att kunna bidra till den civila försörjningen.

Företagarna på Gotland kan spela en aktiv roll i den gemensamma säkerhetsstrategin genom att delta i nätverk och samarbeta med länsstyrelsen och Försvarsmakten. Mötet tydliggjorde vikten av en nära samverkan mellan offentliga myndigheter och privata aktörer för att kunna möta framtidens utmaningar.

Vill du veta mer om hur ditt företag kan delta i Gotlands beredskapsarbete? Kontakta Företagarna Gotland eller Länsstyrelsen för mer information om kommande aktiviteter och beredskapsveckor.

Fler nyheter från Företagarna