För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ny rankning visar: Falkenberg har länets bästa företagsklimat

Publicerad 23 sep 2021
Det är Falkenberg som för femte året i rad tar hem segern i länet medan Varberg, Laholm och Hylte tar kliv framåt. Samtidigt fortsätter Halmstad att tappa. Det visar Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
Foto: Shutterstock

Företagarnas stora granskning Välfärdsskaparna visar att det är småföretagen och deras anställda som står för de största skatteintäkterna på kommunal nivå i 189 av landets 290 kommuner. Det är småföretagen som lägger grunden till att kommunerna kan finansiera barnomsorg, skola, äldrevård och andra kommunala uppgifter. Under onsdagen släppte Svenskt Näringsliv den årliga rankningen av företagsklimatet i Hallands alla kommuner.

Positiv utveckling i regionen

I Halland är Falkenberg fortsatt den kommun med det absolut bästa företagsklimatet. Trots att man tappar på marginalen i årets ranking är man fortfarande topp 10 i Sverige och en av de platser i landet där företagen trivs som allra bäst.   

- Falkenberg fortsätter vara ett föredöme i Halland när det gäller att skapa bra förutsättningar för tillväxt och företagande lokalt. Trots ett litet tapp i år är det fortfarande en av Sveriges absolut bästa platser att driva företag på, säger Kristian Ryberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland.

Utvecklingen i länet är i stort positiv. Varberg når plats 60 vilket är deras bästa placering sedan 2013, Laholm förbättrar sig något och kniper plats 91. Nytt för i år är att Hylte är länets klättrare som ökat med 25 placeringar upp i år.

- Det är glädjande att fyra av sex kommuner ökar i rankingen. Varberg fortsätter att imponera med att förbättra sig från år till år och stärker därmed sin position som den kommun med Hallands näst bästa företagsklimat. Ökningen bygger bland annat på de allt bättre attityderna från politiker och tjänstemän samt en förbättrad servicenivå, menar Kristian Ryberg.

Halmstad fortsätter tappa

Dessvärre har Halmstads kommun det fortsatt kämpigt som tappar 42 placeringar och hamnar på plats 246, det är kommunens sämsta placering sedan mätningarna började 2001. 

- Det är uppenbart att många företagare i Halmstad inte är nöjda med förutsättningarna lokalt, vilket är väldigt oroande. Enligt företagen finns tydliga brister i bland annat kommunens service och bemötande samt tjänstemännens attityder. Det är väldigt viktiga delar av ett företagsklimat då man som företagare är beroende av tillstånd och tillsyn, därför måste det bara fungera smidigt, avslutar Kristian Ryberg. 

Företagarnas regionchef Marie Axtelius tror starkt på dialogen mellan kommun och företagare. Hon belyser vikten av att vara lyhörd och se de hinder som gör det svårt för en verksamhet att utvecklas och växa. Nedan tipsar hon om några åtgärder som kan genomföras i kommunerna:

  • Vässa den kommunala servicen mot företagen. Ett positivt bemötande främjar entreprenörskap och bidrar till kommunens utveckling.
  • Konkurrensutsätt mer av den kommunala verksamheten. Höj direktupphandlingsgränsen, dela upp större upphandlingar och ta fram och implementera en långsiktig upphandlingsplan.
  • Inför efterhandsdebitering inom fler områden än livsmedelskontroll och utöka kommunala tjänstegarantier gentemot företag.
  • Förbättra dialogen med näringslivet gällande bygg- och infrastrukturplanering.
  • Integrera trygghetsfrågorna i näringslivsarbetet och stärk upp med kommunala ordningsvakter.
Fler nyheter från Företagarna