Familjeföretaget som gått från enskild firma till generationsväxling och AB
Företagarnas vd Günther Mårder besökte familjeföretaget Tiraholms Fisk tillsammans med Företagarnas regionchef Marie Axtelius och ordförande Företagarna Hylte Linnéa Petersson.
Det är ett idylliskt landskap som omger oss under besöket. Den typiskt småländska naturen med sjö, skog, åkrar och ängar utgör en skön kuliss gården där insjöfisken blir delikatesser efter egna recept. Tiraholms Fisk ligger på en bra strategisk plats utifrån Tidaholm, Unnaryd Hylte och Bolmen. Men även sett ur ett internationellt perspektiv
-Ska man köra från München upp till Nordkap och behöver någonstans att övernatta på vägen så visar Booking och Expedia att man kan göra det här. Vi får sådana gäster och även de som kör bil mellan Stockholm och Paris tycker att detta är ett utmärkt stopp, säger Malin Ekwall som är en av de tre syskonen som numera står som delägare i bolaget.
Landet är det nya svarta
Malin beskriver att de under pandemin såg en ruralisering och att allt fler valde att lämna storstäderna.
-Landet är det nya svarta, man kan arbeta nästan vart som helst så länge infrastrukturen finns, säger Malin.
Bolaget är i grunden ett fiskeföretag med stolta yrkesfiskare. En yrkesgrupp som blir allt mindre. På Tiraholm Fisk har man tagit fisket till nya nivåer men med gamla tekniker och traditioner.
-Det är innebär att det hållbart, socialt och vi arbetar i en cirkulär ekonomi. På småländska heter det enkelt att man inte ska såga av den pinne man sitter på, säger Malin.
På Tiraholms Fisk fiskar man den vildfångade fisken med bottengarn som är ett skonsamt sätt att fiska.
-Våra bottengarn bygger på att fisken simmar in i en strut och vi håvar upp den för hand och selekterar direkt i båten. Det gör att det inte blir någon bifångst utan vi sätter tillbaka den fisken som är skyddsvärd. Det är också ett ansvar att plocka upp den fisken som behöver komma upp för att undvika överpopulation, berättar Malin.
Generationsskifte kräver planering
Så har man arbetat sedan 1981 när föräldrana Nils och Victoria tog över företaget som nu funnits i över 40 år. I dag är familjeföretaget uppe ett generationsskifte men just nu arbetar man tillsammans i två generationer. Det ser Malin som en fin förmån.
-Jag tycker att jag ser på andra landsbyggsföretag med mat, besöksnäring att det krävs en generation för att bygga upp verksamheten. Lagom till man är i gång så är det dags att gå i pension. Det är viktigt med successioner i landsbygden och det som gör oss unika är att våra föräldrar fått med oss barn i företaget.
2018 öppnade Tiraholm sin hotelldel som blivit ett populärt resemål
-Att vi med tillförsikt an får kliva in i våra föräldrars livsverk ser vi som något väldigt fint. Vi kan vidareutvecklas med verksamheten. Det känns fantastiskt roligt och vi antar utmaningen med fötterna i den myllan där vi är födda och blickar framåt.
Malin berättar att man planerat generationsskiftet i nästan 10 år och idag har man en ny struktur i företaget med tydliga rollbeskrivningar. Något som saknades under hennes föräldrars tid.
-Mamma arbetade överallt, hon var vd, kock, personalchef, städerska ja allt!
Idag är man tre individer med olika egenskaper som kompletterar varandra och man har gjort tydliga rollbeskrivningar för att hitta balansen mellan familje- och företagsliv.
Generationsväxlingen startade med att Tiraholms Fisk hade en liten gårdsrestaurang med 40 platser och man såg en potential att utveckla företaget i samband med Malins brors bröllop.
- Det var i samband med min brors bröllop 2009 som han ville fira på gården. Då stod vi mellan att hyra ett jättetält eller bygga ut den befintliga restaurangen, berättar Malin.
Föräldrarna erbjöd sig att bygga verksamheten mot att barnen funderade över sin framtid i företaget.
- Vi sa att vi var intresserade, vi visste nog inte riktigt hur men mitt engagemang växte i samband med detta, berättar Malin.
2016 bildade man AB innan dess var verksamheteten driven i enskild firma och i samband med detta ingick syskonen som delägare i bolaget.
Familjen har en egen form av styrelsemöten som går under namnet Gårdsmöten som man arbetar aktivt med att utveckla.
-Jag är imponerad av mina föräldrars resa. Det är deras livsverk som de behöver kunna släppa allt eftersom. Dom är väldigt stolt och glada att vi valt att följa deras livsverk och vi gör det med tillförsikt, säger Malin.
Samarbete med Syd Vatten gav modet att satsa
Bolmen är en vattentäkt och 17 skånska kommuner tar sitt dricksvatten härifrån och det har föranlett att Syd Vatten som är det kommunalägda bolaget har sett ett behov att utöka intresset för vattenfrågor. Året 2013 initierades ett samarbete med Tiraholms Fisk vilket resulterat i att 1000 skånska elever varje år besöker Tiraholm för att under ett tvådagars internat får tvärvetenskapligt lära sig om vatten.
-Det är superhäftigt. Det blir stad och land som går hand i hand. Det gav oss också modet att våga satsa på hotellverksamheten, säger Malin.
Idag har Tiraholms Fisk konferens, hotell och restaurang med tre tydliga målgrupper. Elever, konferensgäster och turister.
Vi tackar familjen Ekwall för det fina besöket och säger simma lugnt och lycka till i ert fortsatt familjeföretagande!