För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Gammal är äldst, Bertegruppen Sveriges äldsta familjeföretag

Publicerad 28 mar 2022
Företagarna Hallands regionchef Marie Axtelius och Företagarnas vd Günther Mårder besökte Bertegruppen, Årets Företagare Halland 2021 och andrapristagare av Årets Företagare Sverige samma år.
Per Stenström och Günther Mårder utanför Berte Qvarn med SIA-glass i handen

Bertegruppen består av Berte Qvarn, SIA Glass, Berte Gård, BERTEBOS Stiftelse och Berte Museum. Gården ligger vackert i Vastad, strax utanför Slöinge i bördiga Halland.

Vi möts upp av Per och hans dotter Lovisa Stenström som sedan hösten 2021 innehar rollen som vd för bolaget. Hösten 2011 stod den nya ladugården Vastad klar och är en toppmodern anläggning med lösdrift, mjölkrobotar och konferensmöjligheter.

240 glada tjejer

Mjölkproduktionen utgörs av 240 kor och lika många ungdjur och kalvar. Arealen som brukas är 300 hektar samt 50 hektar skog. Inne i den toppmoderna anläggningen vandrar korna omkring, vilar och äter. Korna tittar upp på oss där vi står och blickar ut över dem från anläggningens glastäckta konferensdel och verkar tycka att livet är rofyllt.

-Korna mjölkas automatiskt tre till fyra gångerper dygn beroende på hur mycket mjölk de har, säger Per.

kor-i-ladugard.jpg

Foto: Bertegruppen

Varje ko har ett halsband med datasändare som kontrollerar allt som kon gör: om hon äter, går, mjölkas. När korna går igenom spärren till fodret registreras de och rätt mängd foder delas ut. Korna vandrar fritt inomhus i anläggningen och spiltorna är fyllda med spån för vila.

-Vid varje mjölkning kontrolleras mjölken och då ser man bland annat temperatur. Allt sköts automatiskt och om en ko inte mjölkats på sex timmar då får man ett larm. Våra kor mjölkar ca 12,000 liter om året. Det är en riktigt bra siffra, säger Per.

Korna ska gå utomhus efter varje mjölkning och om det är mulet så går korna gärna ut. 

-De gillar inte värme, skrattar Per och berättar att de flesta korna gärna vänder tillbaka in om solen skiner och det blir för varmt.

Färre väljer lantbruket 

Per beskriver hur allt fler lämnar lantbrukare lämnar jordbruket eftersom lönsamheten är svår och för att det är ett extremt hårt arbete.

-Här omkring är gårdarna 30–50 hektar och det kan ingen leva på idag. Om du ska odla spannmål eller hålla djur behöver du komma upp i storlek, säger Per.

Många av gårdarna arrenderas i stället ut av markägarna till bland annat Berte Gruppen.

-Det säljs väldigt lite mark, bara cirka var 100:e år kommer gårdar ut på marknaden.

Det senaste köpet av jordbruk som Bertegruppen genomförde var gården i Vastad.

-Precis som vilken verksamhet som helst så är det över den dag du slutar investera. Då går det utför. Då är du borta för du kommer du aldrig i kapp, säger Per

De som arbetar på Berte Gård har ofta lantbruksgymnasium i ryggen och det är svårt att hitta rätt arbetskraft.

-Som bonde måste hitta kvalificerad arbetskraft för detta är jobb som kräver mycket. Du kan inte köra traktor om du inte förstår satelliterna, ler Per.

Lönsamheten är en utmaning enligt Per men menar att duktiga bönder alltid klarar sig. Att Bertegruppen står på många ben hjälper också verksamheten. 

-Vi hade bästa året någonsin förra året, berättar Lovisa.

Överskott av grädde, brist på mjölk

Det har förr i tiden funnits år med mjölkbrist i Sverige men överskott på grädde. På den tiden gick staten vid överproduktion in och betalde bönderna för att lagra.

-Då lagrade man smör och frös ned överskottet som sedan såldes till vrakpriser till baltstaterna eller till länder i Afrika men då slog man också ut deras mejeriindustrier, säger Per.

Sedan smöret helt tagit över både margarin och olja finns idag helt nya produkter på marknaden exempelvis Crème Fraiche. Konsumtionen av smör är dubbelt så stor som för 25 år sedan.

-Det är naturligare med smör och det väljer folk framför andra fetter idag. Så nu har vi från tid till annan smörbrist i många delar av Europa, säger Per.

Hela naturen ska leva

Berte Gård arbetar aktivt med att hushålla med jordens resurser. Per och Lovisa beskriver hur konstgödsel urholkar näringen i jorden och gör den obrukbar. Gården har en biogasanläggning där rötas gödseln från gårdens kossor.

-Vi tillverkar all vår gödsel själva, vår jord är bördig och mår bra! God djurhälsa och att förvalta naturens gåvor efter bästa förmåga är en självklarhet och har alltid legat oss varmt om hjärtat Det är en del av det hållbarhetsarbete där vi ständigt identifierar, utvecklar och förbättrar arbetsrutiner, berättar Lovisa.

Vi tackar medlemsföretaget Bertegruppen för det varma mottagandet. Vill du veta mer om Bertegruppen som är Svergies äldsta familjeföretag? Klicka här! 

AF Halland.pngLovisa, Per och Helena Stenström under prisutdelningen av Årets Företagare Sverige 2021. Foto: Emma Ekstrand 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter från Företagarna