För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hävda reserestriktioner halv glädje – norrmännen saknas fortfarande

Publicerad 4 jun 2020
"Väldigt positivt att folk kan resa inom Sverige igen", säger Tobias Edin, vd på Multichallenge i Östersund. Men så länge norrmännen inte kommer uteblir ändå en stor del av intäkterna i sommar.

– Vi inom besöksnäringen är en utsatt bransch som kommer få ta den största smällen av pandemin. Det konstaterar Tobias Edin, vd på Multichallenge, ett nöjescenter och äventyrshus i Östersund.

Normalt lockar verksamheten såväl skolklasser som turister. Företaget är tydligt säsongsberoende och ett normalt år lämnar man lågsäsongen bakom sig i april.

I år är det annorlunda, berättar Tobias Edin. Skolresorna från andra delar av landet avbokades exempelvis snabbt, även om vissa lokala skolor valt att flytta sina planerade resor till dem istället.

– Det känns som effekterna var lite fördröjda här i norr, men dock så tydliga när de väl kom i slutet av mars. Vi budgeterar med ett omsättningstapp på omkring 3-4 miljoner för året, vilket i en bransch med låga marginaler är svårt att väga upp med kostnadsminskningar. 

Norrmännen viktiga

Att reserestriktionerna inom Sverige hävs 13 juni är förstås positivt, menar Tobias Edin. Östersund är med sin placering, mitt i landet, en genomfartsdestination för många. Resande till olika tävlingar, evenemang och personer söderifrån som ska till fjällen är viktiga gäster för företag som Multichallenge.  

– Det kommer medföra positiva ekonomiska effekter för hela Sverige och framförallt hos oss att folk kan resa igen, säger Tobias Edin.

Men, tillägger han, samtidigt är glädjen över de hävda restriktionerna begränsad. Norska besökare står för 50 procent av omsättningen under högsäsongen och än så länge är gränsen dit stängd.

– Det som kommer påverka oss i störst grad är hur Norges reserestriktioner till Sverige kommer se ut. Ligger de kvar hela sommaren innebär det mycket stora konsekvenser för oss.

Säsongsberoende företag missas av stöd

När det kommer till de statliga stöd som presenterats är Tobias Edin tacksam för alla stöd som går att få. Men han ser samtidigt problem, särskilt med omställningsstödet.

– Vi är säsongsberoende och därför träffar inte stödet rätt mot oss. Den stora omsättningsvolymen som sker under några få månader ska räcka för hela nästkommande lågsäsong. Om man då baserar stödet på kostnaderna under ett par lågsäsongsmånader motsvarar det inte alls det vi behöver.

Han menar också att omställningsstödet blir svårt att använda som ett omställningsstöd, eftersom företagets fasta kostnaderna är så pass stora och inte möjliga att påverka. Lokalkostnader är ett exempel.

– Vi har i dag 5500 kvadratmeter lokaler, som snart blir ytterligare 1200 kvadratmeter då vi precis är i slutskedet i vår mångmiljonsatsning. Dessa ytor är inget som bara går att bortse ifrån då hela verksamheten förutsätter bredden av utbudet och den synergi effekt som då blir för att kunna vara bärande, säger Tobias Edin.

Korttidspermitteringen ser han som lättare att applicera på sin verksamhet, eftersom gästantalet minskat.

– Men på totalen kommer det att krävas betydligt mer för att livskraftiga och säsongsberoende företag som vårat ska kunna klara sig ur denna kris som beräknas drabba oss hårt under vår viktigaste period.

Hur ser du på hösten, går den att planera?

– Vi har gjort allt i vår makt vad gäller att kapa kostnader, budgetera olika scenarion, tänka utanför boxen. Det är omöjligt att planera och gissa om framtiden då allt handlar om hur länge restriktioner gäller, om och vilka ytterligare stödåtgärder som kan presenteras för kommande period och när människor har möjlighet att återgå till det normala, säger Tobias Edin.

Fler nyheter från Företagarna