För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hos Årets Unga Företagare Jämtland-Härjedalen blomstrar det året runt

Publicerad 11 okt 2024
Hos Pontus Widell, Årets Unga Företagare i Jämtland-Härjedalen 2024, blomstrar det året runt. Men det är ingen trädgårdshandel han bedriver utan ett upplevelseföretag med fokus på snöskoteruthyrning. Hur går det ihop?
Foto: Malin Sikström

Jag sover lite godare om nätterna.

- Pontus Widell

Citatet ovan kunde vi höra i Sveriges Radio P4 Jämtland den 30 maj 2024, vilket var dagen efter tillkännagivandet av Årets Unga Företagare Jämtland-Härjedalen 2024. Det speglar sig i den trygghet Pontus Widell känner i att låta sitt företag växa stabilt och organiskt, att han alltid följer magkänslan och att han vågar tacka nej till affärer som inte känns 100% rätt.

Nu har multientrepenören från Vemdalen chans att ta hem titeln Årets Unga Företagare Sverige 2024, och inför det har vi tagit chansen att ställa några frågor till honom.

Vad var det som fick dig att bli företagare?

- Jag har sedan barnsben varit intresserad av att skapa, förbättra och hitta lösningar på utmaningar. Jag tror att den nyfikenheten och intresset har styrt mig i egenföretagandets riktning per automatik. Jag testade på att driva UF-företag i skolan och startade sedan mitt första egna bolag 2008 och har sedan dess alltid varit företagare. 

Så, vad gör ditt företag Vemdalen Experience?

- Vi är i grunden ett upplevelseföretag med inriktning på snöskoter. Sedan starten har vi utvecklats från att vara en liten skoteruthyrning och safariverksamhet till att sträva efter en synergi och att vara ett kretslopp i framförallt snöskoterbranschen. Vi tillgodoser i princip allt som har med snöskotrar att göra. Vi hyr ut, guidar, utbildar, reparerar, säljer nytt och begagnat samt förvarar. Vår senaste satsning är att vi numer också utvecklar återbruket av snöskotrar. Under sommartid satsar vi bland annat på effektivisering och miljöanpassning i gräsyteskötseln där vi specialiserat oss i att robotisera för privat och offentlig miljö.

Vad är det ni gör i ert företag som sticker ut från mängden och gör er unika?

- Vi tror att våran problemlösande kreativitet och vår strävan efter att göra skoteråkningen mer hållbar samt tillgänglig för alla är unikt i sig.  Att vi blomstrar ekonomiskt året runt i en liten by med cirka 500 boende personer känns också fint - att faktiskt få bidra till helårsanställningar, gröna omställningar och att ta tillvara på årets alla månader.

Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

- Vi är stolta över att vi gått ifrån ett litet säsongsbaserat upplevelseföretag till att idag vara en blomstrande året-runt-verksamhet. Vi har lyckats göra världens största robotiseringsaffär för gräsyteskötsel och är nu med och hjälper privata och offentliga verksamheter till grön omställning. Jag har fått förtroendet att sitta med i olika styrelser som verkligen kan göra stor nytta för andra. Jag vet inte hur det gått till men jag är även väldigt stolt över att lyckats hitta så bra kollegor -  som inte bara står ut med en idéspruta i ledarskapet utan också med glädje kommer med egna idéer och som hjälper till att rätt sorts idéer kommer till verklighet.

Avslutningsvis, berätta lite kort om företagets framtidsvisioner?

- Just nu vill vi satsa extra på återbruket i snöskoterbranschen. Där ser vi stor potential i att utveckla en mer miljöanpassad och hållbar bransch. Samma gäller robotiseringen av gräsyteskötseln där vi ska fortsätta visa att grön omställning faktiskt inte bara är bra för klimatet utan också bidrar till bättre ekonomi och effektivisering.

Årets Unga Företagare Sverige utses den 11 oktober 2024 i Stockholms Stadshus. Galan LIVE-sänds - passa på att följa Pontus och alla andra finalister genom kvällen. Här hittar du LIVE-sändningen.

Text och foto: Malin Sikström

Fler nyheter från Företagarna