För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kongamek en framgång genom generationer samt Årets Företagare i Kronoberg 2024

Publicerad 26 sep 2024
Tidigare i år utsågs syskonen Johanna och Jonathan Haglund, Kongamek till Årets Företagare i Kronoberg. Här kan du läsa om syskonparet som framgångsrikt leder företaget in i framtiden.

En ledande aktör inom materialhantering

När man stiger in på Kongameks huvudkontor i småländska Konga, möts man av en varm och familjär atmosfär, något som genomsyrar hela verksamheten. Företaget, som är en av Skandinaviens främsta tillverkare av vagnar och materialhanteringsprodukter, drivs idag av syskonen Johanna och Jonathan Haglund, tredje generationen i familjen. Med en passion för både kvalitet och hållbarhet har de tagit över stafettpinnen från sin far, och fortsätter att utveckla företaget med samma om inte till och med mer driv som deras far och farfar hade när allt startade för 37 år sedan.

En resa genom tiden

Kongamek grundades 1987 av farfar och pappa till Johanna och Jonathan. Farfadern, då 62 år gammal, och pappan, som just fyllt 23, såg en möjlighet att skapa något eget efter många år inom industri och företagande. Vad som började som en mindre verksamhet inom legoarbeten har idag vuxit till ett företag med över 100 anställda i Sverige och kunder i över 30 länder. Trots den globala expansionen har de lyckats behålla den småländska själen – noggrannhet, kvalitet och nära relationer med kunderna.

Från barndom till ledarskap

Både Johanna och Jonathan har vuxit upp med företaget. De minns hur de som barn lekte i pappas fabrik och fick följa med på möten. Det var därför naturligt men inte självklart att de så småningom skulle ta över driften av företaget. Men vägen dit har inte varit spikrak. Både Johanna och Jonathan har arbetat sig upp genom olika avdelningar – från produktion till kundservice och marknadsföring. Detta har gett dem en gedigen förståelse för hela verksamheten och en stark grund att stå på när de nu leder företaget in i framtiden.

Årets Företagare – en utmärkelse för långsiktigt arbete

I år fick Kongamek ytterligare ett kvitto på sitt framgångsrika arbete när de först utsågs till Årets Företagare i Tingsryd. Kort därefter blev de även korade till Årets Företagare i Kronobergs län. Att få en sådan utmärkelse är ett bevis som visar på ett långsiktigt och framgångsrikt arbete inom företagande.

Som om detta inte vore nog, kommer Kongamek att representera Kronoberg i den riksfinal som äger rum i Stockholm i oktober, där Årets Företagare Sverige ska utses. Det är ett fantastiskt tillfälle för företaget att få visa upp sin verksamhet på den nationella scenen och kanske ta hem den allra största och finaste utmärkelsen av dem alla!

Innovation och hållbarhet i fokus

Under syskonens ledarskap har Kongamek fortsatt att växa och utvecklas. Hållbarhet har blivit ett ledord, både i produktionen och i relationerna med kunder och medarbetare. Företaget har även tagit stora steg för att modernisera och digitalisera sin verksamhet, och under hösten står de inför nya webbprojekt där de fokuserar på sina digitala kommunikationsplattformar både externt och internt.

En global aktör med rötterna i Småland

Kongameks framgångar har inte gått obemärkt förbi. Idag är de ledande inom sitt område i Skandinavien och fortsätter att expandera internationellt. Trots detta är de noga med att behålla sina småländska rötter. ”Vi vill aldrig glömma var vi kommer ifrån”, säger Johanna, som också poängterar vikten av att fortsätta utveckla nära och långsiktiga relationer med både kunder och leverantörer.

Framtid med möjligheter

Framtiden för Kongamek ser ljus ut. Med ett starkt sortiment och en tydlig affärsstrategi är de redo att möta nya utmaningar och fortsätta växa. ”Vi är stolta över vårt arv men framför allt våra medarbetare som gör detta möjligt och ser fram emot att fortsätta driva företaget med samma passion och engagemang som våra föräldrar och farföräldrar gjorde”, avslutar Jonathan.

Företagsbesöket hos Kongamek är en påminnelse om att framgång inte bara mäts i siffror, utan också i den samhörighet och stolthet som genomsyrar hela verksamheten. Det är dessa värden som gör Kongamek till en förebild för andra företagare i Sverige.

Fler nyheter från Företagarna