För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Myndighetsutövning och företagande: Är det dags för en förändring?

Publicerad 10 jan 2025
Under årets första vecka genomfördes en regelvandring i Jönköpings län med stopp på flera företag, däribland Gamla Rådhuset och Ahlins i Habo. Syftet var att lyfta fram hur regler och tillståndsprocesser påverkar företagare i deras vardag – och det blev tydligt att många stöter på hinder som känns både onödiga och orimliga.

Exempel från regelvandringen

Gamla Rådhuset i Jönköping har fått kämpa med oförutsedda begränsningar och beslut som försvårat deras verksamhet. När lokalen skulle öppnas för verksamhet konstaterades vid brandinspektionen att maxkapaciteten blev betydligt lägre än vad som tidigare kommunicerats. Ett förslag om en trappa för att underlätta flödet av människor avslogs eftersom den ansågs kunna ”vilseleda” besökare att tro att den var originaldesign – något som försenade processen och försvårade verksamhetsstarten.

Ahlins i Habo valde att bygga en ny fabrik för att möta ökande efterfrågan och nå nya kapacitetshöjder. Trots detta har företaget väntat i över ett år på miljötillstånd. Kompletteringar skickades snabbt in, men svarstiderna har varit orimligt långa. 

Om vi hade vetat detta i förväg hade vi byggt fabriken i en annan kommun, säger företagets representanter.

Circle K och tillsynsproblematiken är ett annat exempel där tillsynsavgifter varierar upp till 800 % beroende på kommun. Ett sådant system gör det svårt för företagare att förutse kostnader och ger upphov till känslan av en godtycklig hantering.

Restaurangägaren Kent Ly lyfte utmaningen att rekrytera personal inom thailändsk matlagning. Trots tydliga behov är regelverket inte anpassat för att stötta rekrytering av personer i utanförskap, vilket skapar hinder för verksamheter som vill växa och utvecklas.

Vad måste förändras?

Under diskussionerna framkom flera förslag för att skapa en rättvisare och mer företagarvänlig myndighetsutövning:

Tydligare och enhetligare regler – Oavsett var i landet en verksamhet bedrivs bör regler och krav vara konsekventa och förutsägbara.

Effektivare handläggningstider – Företag ska inte behöva vänta månader, eller till och med år, på beslut som påverkar deras framtid.

Främjandeuppdrag för myndigheter – Genom att ge länsstyrelser och andra aktörer en roll som stöd snarare än kontroll kan vi skapa en miljö där företag vågar satsa.

Decentralisering av beslutsfattandet – Beslut bör fattas nära företagen, där förutsättningarna och behoven är bäst kända.

Företagarnas röst måste tas på allvar.

Det är tydligt att det nuvarande systemet för regler och tillstånd skapar onödiga hinder för företagare. Samtidigt finns en vilja från både företagare och beslutsfattare att förändra detta. Det handlar inte om att sänka kraven – det handlar om att göra dem rimliga och rättvisa.

Om vi vill se tillväxt, innovation och framtidstro inom näringslivet behöver vi börja här. Företagen är nyckeln till vårt samhälles utveckling – och nu är det dags att ge dem den rättvisa behandling de förtjänar.

Frida Boklund
Regionchef Gotland, Småland och Östergötland
Fler nyheter från Företagarna