De blir lämnade vind för våg
Före flykten jobbade mamma Hanaa på en restaurang, hennes make Fahed som svarvare och sönerna Salim, 17 år och Nassim, 21 år, studerade respektive jobbade som bartender. Ett år och två månader senare har ingen av dem hittat ett jobb.
Och familjen Mestrih är inget undantag i kommunen. Ett nytt verktyg som SKL, Sveriges kommuner och landsting, tagit fram, visar att Heby kommun är sämst i landet på sysselsättning bland flyktingar.
I kommunen arbetar bara 34,4 procent av flyktingarna, vilket är 18 procentenheter färre än det förväntade värdet. Verktyget är speciellt anpassat för att ta hänsyn till kommuners olika förutsättningar, men också hur länge personen varit i Sverige.
Dagarna bara går I grunden trivs familjen Mestrih i Tärnsjö. Alla fyra läser svenska på SFI och Hanaa och Fahed Mestrih har umgänge genom kyrkan, dit de går varje söndag för att be och delta i olika aktiviteter. De bägge sönerna åker till gymmet i Östervåla ibland. Men trots det är det torftigt att sakna arbete, dagarna passerar i maklig takt.
– I Syrien hade vi alltid något att göra, vi arbetade och hade fritidsaktiviteter. Men här känner vi oss instängda, berättar Nassim Mesrih uppgivet.
Någon hjälp från Arbetsförmedlingen eller kommunen har de inte fått.
– Vi hade faktiskt förväntat oss lite mer hjälp. Det svenska samhället är helt annorlunda jämfört med det syriska så man behöver hjälp i början, säger Nassim Mesrih.
Dåligt anpassad företagsstruktur Charlotte Wall, ordförande för arbetsgivarorganisationen Företagarna i Heby kommun, tror att Hebys dåliga resultat delvis beror på företagarstrukturen i kommunen.
Läs hela artiklen här Sala Allehanda 27.07.2015