Moms

Alla som köper varor och tjänster betalar moms på sitt inköp. Det är företagaren som sedan rapporterar in moms till Skatteverket.
Då redovisar man in hur mycket moms man fått in på sin försäljning (Utgående moms) och hur mycket man betalt ut på sina inköp (Ingående moms). Mellanskillnaden däremellan ska man antingen betala till skatteverket eller få tillbaka, helt beroende på om försäljningen överstiger inköpen eller inte.
När du räknar ut ett pris till kund ska du därför specificera momsen för sig. Pris till privatperson bör man alltid lämna inklusive moms, då denna oftast är ute efter ett totalpris. Pris till annan företagare kan däremot lämnas exklusive moms, men man bör då vara tydlig med att det är det pris man lämnar.
Vad finns det för olika momser?
Ja, i Sverige har vi tre olika momssatser.
25% är den generella skattesatsen som omfattar de flesta varor och tjänster.
12% moms är det på livsmedel, hotell, konstverk som säljs av konstnären själv.
6% moms är det på tex litteratur, tidningar, resor som taxi, buss, flyg och tåg. Denna skattesats gäller ofta inom kulturella näringar men inte alltid. Kolla upp med Skatteverket om du är osäker.
När ska momsen redovisas till Skatteverket?
Det är något du väljer när du gör din momsregistrering av företaget. Vilka val du har beror lite på vilken företagsform du har.
Information kan hittas i Skatteverkets Momsbroschyr.
Skattedeklartationen för företag som omsätter max 40 miljoner kronor ska lämnas in senast den 12:e i andra månaden efter redovisningsperioden.
Dvs. januaris moms ska redovisas in 12 mars, februaris moms den 12 april osv.
Vissa verksamheter är momsbefriade
Det finns branscher som är helt befriade från moms och det innebär att de inte lägger på någon moms när de säljer till kund, men de kan heller inte dra av moms på sina inköp. Exempel på dessa branscher är:
- Banktjänster
- Försäkringstjänster
- Sjukvård
- Tandvård
- Skolverksamhet
Man kan ju i vissa fall även ha blandad verksamhet där vissa delar är momspliktiga och andra inte, då får avdrag för moms på inköp endast göras på de inköp som har med den momspliktiga delen att göra.
Omvänd skattskyldighet
Det finns branscher som tex byggbranschen där man har sk omvänd skattskyldighet. Sker en försäljning från ett byggföretag till ett annat, så ska säljande företaget inte slå på någon moms på fakturan till köparen. Det är köparen i sin tur som ska redovisa både den utgående och ingående momsen till Skatteverket. Är kunden (köparen) inte ett annat byggföretag, ska dock fakturering med moms ske som vanligt.
På Skatteverket kan man läsa mer om detta.