Företagarna Boden blev navet för handels-och centrumutveckling

Från fem till en
-Om vi startar i historien så hade Boden 2013 fyra eller till och med fem organisationer som i princip arbetade med centrumutveckling med lika olika perspektiv men med i princip samma frågor, säger Rikard.
Boden Kommun uttryckte till organisationerna att de var beredda att satsa ekonomiskt för att möjliggöra en heltidsanställd verksamhetsledare som skulle arbeta med att utveckla handeln i och runt omkring Boden centrum. Kravet från kommunen var att organisationerna gemensamt skulle komma överens om i vilken organisation verksamheten skulle bedrivas. Organisationerna gjorde ett utredande arbete och kom tillsammans fram till att arbetet skulle bedrivas under organisationen Företagarna.
-Då är vi också en del av något större. Det var så det började.
Företagarna Boden fick genom detta ett ekonomiskt stöd för verksamhetsledare beviljat. Idag arbetar man delvis med handel men också med medlemsaktiviteter för medlemmarna.
-Kommunen ger oss ett ansvar att arbeta med frågorna mot att de finansierar arbetet.
Samverkan är nyckeln till framgång och arbetssättet manar till samarbete mellan näringsidkare och organisationen att samverka.
-Inom kort anställer vi en centrumutvecklare som ska arbeta heltid med bara centrumutveckling. Det är en utökad insats finansierat av Bodens kommun.
Centrum är stadens skyltfönster
Rikard beskriver hur viktig en stadens centrum är för att skapa attraktion till kommunen men betonar att begreppet centrum som geografisk plats är för snäv.
-När vi pratar handelsutveckling pratar vi också om service på landsbygden. Vi har också externa handelsområden som också är viktiga att få med för helheten av handeln.
Företagarna Boden hade i december 2019 en nästintill färdig arbetsmetod för hur man skulle arbeta med centrum-och handelsutveckling. Sedan kom pandemin. Man beslutade då att använda tiden av pandemi till att studera vad hur andra kommuner arbetar med frågorna av centrum och handel.
-Vi intervjuade nio städer som har arbetat med handel och centrumutveckling. Några städer där vi såg liknande uppsättning bland andra Skellefteå, Västerås, Umeå, Östersund och Helsingborg.
Det man konstaterade var att det inte fanns en modell utan alla kommuner har sina eget arbetssätt för centrumutveckling.
Samverkan är nyckeln
Rikard berättar att de kommuner som hade lyckats bäst sällan hade störst organisation av anställda.
-Det är inget självändamål att ha många anställda. Det handlar om att ha nätverk och engagemang runt frågorna. Organisationen blir bara motorn. Sedan är det viktigt att hitta rätt person att utföra jobbet. En person som brinner för att utveckla centrum och handel och som har kunskap om branschen.
Handels-och centrumutveckling handlar enligt Rikard om att alla runt omkring måste bidra. Allt ifrån parkenheten, till den som skottar snö, äger fastigheter, sätter upp belysning, krögare och torgplatser. Rikard berättar att de skapat ett bra samarbete med organisationen Fastighetsägarna och skapat dialog tillsammans med handlare som är deras hyresgäster. Att det krävs samarbete mellan olika intressenter för att få arbetet att fungera är Rikard tydlig med.
-Få med er handlarna, försök att få dem att se den stora bilden och varför deras engagemang är viktigt.
Samarbetet i Boden för centrum-och handelsutveckling innefattar Företagarna, kommunen och andra intressenter.
-Vi kallar det på Boden Tillsammans och vi måste arbeta tillsammans för att lyckas, avslutar Rikard.