Öl med extra lång hållbarhet

-Hej Gustaf Ahlin, vd på This Is How - ett av våra medlemsföretag som satsat lite extra på sina hållbarhetsfrågor. Vad gör ni på ThisIsHow?
– Vi brygger öl med kärlek och passion i ett ombyggt bussgarage i Piteå under namnet This is How. Vi driver även vår relativt nystartade restaurangsatsning Taps & Tacos.
-Varför är hållbarhet viktigt för er?
– Jag brukar svara enkelt på den frågan. Hur kan man driva ett företag 2022 och inte tycka att det är viktigt? Det handlar inte bara om en ökad förväntan hos allmänheten och våra konsumenter utan också om att vi som företag vill ta ansvar för vår påverkan på miljö och människor.
-Har ni några bra tips till andra företag som vill komma i gång med sitt hållbarhetsarbete?
– Det finns många olika vägar att gå och det viktigaste är nog att hitta en väg man själv tror på, allt blir så mycket enklare då. Plocka de lågt hängande frukterna först, det ni vet och kan. Och ta hjälp där ni själva saknar kunskap, som exempelvis att göra en energikartläggning.
-Vad ser ni som största utmaningen gällande hållbarhet i er bransch?
–Transporterna av våra råvaror och färdiga produkter är vår största utmaning. Men också hur vi väljer att producera ölen och vad vi gör med allt avfall. Vi vill ta ett globalt ansvar och agera lokalt.
-Har ni tagit fram några målområden att arbeta med utifrån Agenda 2030?
– Vi vill kraftig förbättra återanvändandet av både den kyla och värme som vi producerar. Vi vill förbättra och utöka de solcellspaneler vi har på taket och vi har en målbild att alla frakter av färdiga produkter ska ske med eldrivna fordon eller tåg.
- Snyggt jobbat ThisIsHow, en lite hållbarare öl helt enkelt!