För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Med rötter i Jokkmokk och framtid i Älvsbyn – Olle skapar hållbara elnät i norr

Publicerad 21 aug 2024
Bill Nilsson fortsätter med att träffa drivna och modiga entreprenörer runt om i Älvsbyn. Denna gång hälsar Bill på Enboms Kraftkonsult AB:s ägare, Olle Enbom.

Olle var anställd av Vattenfall fram till 2015 och därefter anställd hos Skogs- och Kraftkonsulterna AB fram tills han startade sitt eget företag 2022.  Han är ursprungligen Jokkmokksbo men flyttade till Piteå för cirka 15 år sedan. För ett och ett halvt år sedan köpte han hus och flyttade till Norrbottens Pärla, Älvsbyn.

Enboms Krafkonsult är med från start till färdiga kalkyler

Olle arbetar som konsult med planering och uppföljning av ombyggandet av hög- och lågspänningsnätet. Det pågår mycket med att vädersäkra och bygga om det befintliga elnätet i Norr- och Västerbotten. Företaget följer med i hela processen från ritningsbordet till att förhandla med markägare och sedan följa med till färdig beredning med kalkyler och projektbeskrivningar. Just nu är ett av projekten sträckan Jäckvik - Merkenäs, ett annat projekt i närområdet som han varit med och planerat är sträckan Rosdal - Vistträsk. Företaget jobbar från start till färdiga kalkyler. I dagsläget är Vattenfall den kund som han flest uppdrag till.

Vi är glada att hälsa honom välkommen till Företagarna i Älvsbyn! - Bill Nilsson 

Arbetet är varierande med allt från att sitta med ritningar/handlingar, kontakter med myndigheter och träffa markägare. Det handlar om att skapa den effektivaste vägen för elnäten i samråd med markägare och myndigheter. Detta medför många dagar ute i markerna främst från vår till höst menar Olle.  En stor del av tiden går åt till att hitta lösningar så man inte bygger på skyddade marker. Det är väldigt mycket som skall tas hänsyn till såsom fornminnen, biotoper, våtmark etc.

Framtiden ser ljus ut

Enligt Olle är fördelen med detta jobb att det är så omväxlande. På barmarkstiden är det säkert 30 % av tiden ute i fält. Utvecklingen ser ljus ut i framtiden tack vare ombyggnationerna av elnätet i Norrbotten. Företaget omsätter runt 1,5 miljoner/år.

Text: Bill Nilsson 

Företagarna logotyp. Svart. Lokalförening.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna