Butiksägaren Peder Ståhl om rånen: “Emotionellt slitsamt”
Det var på en mörk novemberkväll som Peder Ståhl utsattes för ett omskakande rånförsök. En händelse han gärna hade klarat sig utan:
- Först trodde jag inte det var sant, det måste vara ett skämt tänkte jag, berättar Peder och fortsätter:
- Men det blev snabbt tydligt att situationen var allvarlig då rånaren hade maskerat sig och skrek efter pengar.
"Kom som en chock"
Företagaren stelnade först till men tog kampen mot gärningsmannen, något han i efterhand förstår var ett mycket riskfyllt beslut att ta.
- Jag röt ifrån och lyckades skrämma bort tjuven. Jag gjorde så som man inte ska göra men där och då blev det instinktivt, tack och lov gick det bra, säger Ståhl.
Polisen var snabbt på plats med sökhundar och tog brottet på största allvar.
- De gjorde ett kanonjobb och såg till att jag kunde stänga butiken utan att behöva känna mig otrygg, säger han.
Lämnar djupa emotienella sår
Händelsen har lämnat djupa spår emotionellt och förföljer Peder än i dag. Senast igårkväll fick han flashbacks:
- Det kan räcka med att det är mörkt ute och att någon kommer in i butiken i sista sekund för att håret ska resa sig på mina armar, säger han.
Peder Ståhl pratar regelbundet med andra småföretagare i kommunen som också de berättar om hur de alltför ofta utsätts för vandalisering och småbrott.
- Det har blivit vardag. Och det kostar oss så otroligt mycket pengar. Jag har försökt att prata med kommunen och visst händer det saker men inte tillräckligt, menar han.
Utamattande med både corona och ökad brottslighet
Företagaren förstår att lösningen varken är enkel eller okomplicerad men stundtals känner han hur tröttsamt det kan vara att anmäla de brott han utsätts för.
- Jag förstår att det är viktigt att göra en anmälan och det är därför jag gör det. Men det är nog så stressande med pandemin och allt som hör till. Vi är extremt utsatta och jag vet inte hur länge till man ska orka, säger Peder Ståhl.
Brottsexperten: "Måste tas på allvar"
I Företagarnas rapport Brott mot företagare 2021 visar statistiken att andelen företagare som upplever otrygghet på grund av låg polisnärvaro ökat från 41 till 51 procent. Sedan 2017 har andelen företagare som blivit utsatta för brott ökat från 30 till 36 procent. För företagare med anställda har vartannat företag blivit utsatt.
– Brotten mot företag och företagare måste tas på största allvar. Det mänskliga lidandet och de ekonomiska kostnaderna är i slutändan ofta förödande, säger rapportförfattaren Pontus Lindström, brottsexpert på Företagarna.