För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Här paddlar lantbrukaren Lisa på grödorna efter översvämningen: “Omfattande förlust”

Publicerad 18 aug 2023
Flera bönder och lantbrukare har under den senaste veckan drabbats hårt av översvämningarna som sköljt Örebro län, Berga Gård i Fjugesta är en av dem.

Familjeföretagaren Lisa Schneider driver Berga gård i Fjugesta tillsammans med sin pappa Claes, mamma Karolina och sambon Kalle. Gården har varit i familjen Schneiders ägo sedan 1964 och omfattar 340 hektar åker samt 170 hektar skog. Här bedriver familjen ekologisk växtodling och KRAV-märkt äggproduktion med 12.000 KRAV-höns, de pressar även linolja och föder upp lamm .Delar av gårdens produkter vidareförädlas och säljs i Berga Skafferi; gårdsbutik, med café och konferensverksamhet. Familjen odlar det mesta av hönsens mat men även en del lin och raps för olja samt gräs till frö och ensilage.

När vi pratar med Lisa så är hon optimistisk trots omständigheterna, hon är på sätt och vis van vid att livet som lantbrukare kan vara oförutsägbart. Men att gården skulle drabbas av översvämningar kom ändå som en chock då man till en början flaggat för en sommar med torka:

- Vi har haft 25 hektar som stått under djupt vatten och det är de områden som ligger nära vattendrag och åar. Det kraftiga regnet har gjort det svårt att arbeta på fälten och skörda grödor. Resultatet har blivit en förlust av bland annat en timotej-skörd som nu är så skadad att den inte längre kan användas, berättar hon. 

Förlust på hundratusentals kronor

Timotej-skörden blir en förlust på hundratusentals kronor, pengar och investeringar som inte går att få tillbaka. När vi frågar om det finns något ekonomiskt stöd från myndigheter och organisationer visar det sig att möjligheterna är mycket begränsade. 

- De få stöd som finns är knappt som ett plåster på såren, förklarar Claes och fortsätter:

- Man står lite ensam som lantbrukare och är sårbar på det viset. Det gäller att man försöker rusta sig inför motgångar, men sällan har man en extra buffert att skjuta in med när det väl händer.


Familjen har investerat i en bredare tröska för att snabbare kunna skörda. 

Extremväder påverkar svenska bönders framtid

Familjen Schneider, som 2021 korades till Årets Företagare i Lekeberg av Företagarna, har bland annat investerat i en bredare tröska för att påskynda skördeprocessen. Täckdikning, dränering och översyn av vattnets vägar under och runt fälten är ett pågående arbete, och viktigt för att förebygga eventuella översvämningar i framtiden. Både Lisa och Claes betonar att situationen påverkar hela landets livsmedelsförsörjning:

- Det här extremvädret gör att vi svenskar får det svårt att bli självförsörjande, menar Lisa.

- Om skörden misslyckas på grund av vädret så kan det leda till brist på råvaror för produktion av livsmedel som bröd och djurfoder. Det är oroväckande när vi behöver importera livsmedel till höga kostnader samt hur det kan komma att påverka landets självförsörjning, säger Claes. 


Lisa gav sig ut med sin kanot över grödorna för att se hur illa läget var. 

Paddlade med sonen över höstskörden 

När översvämningarna var ett faktum tidigare i veckan, så försökte Lisa göra det bästa av situationen. Hon gav sig ut med en kanot och paddlade över åkrarna,kanske ett minne för livet deras hennes 5-åring. Hon förklarar för oss med glimten i ögat att i dag lyser solen och hon är hoppfull över att höstens skörd ska bära frukt. 

- Kalle har tröskat de ärter som gick att ta, bitar av fältet är ganska bottenlöst. Vi tog kanoten för att kolla till höstvetet, dröjer lite innan vi kan tröska där. Mötte fler paddlare på fältet! Lite dystert. Men en fin kväll, skriver Lisa på sin Instagram.

Fler nyheter från Företagarna