För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Veronica Carlsson driver Bryggerikrogen i Nora sedan sommaren 2015.

Bryggerikrogen sätter Nora på den gastronomiska kartan

Publicerad 23 aug 2024
I ett gammalt industriområde med anor från 1500-talet ligger Kvarteret Bryggeriet. Där, i Tändrörsfabriken från 1893, hittar du Bryggerikrogen, med en eventlokal på upp till tolv meter i takhöjd med stora industriella fönster och detaljer sparade från när byggnaden användes för tjärkokeri, tillverkning av stubintråd och förvaring av krut. Veronica Carlsson serverade på Grand hôtel i Stockholm och hade inte en tanke på att öppna restaurang då hon fick hon erbjudandet att ta över den anrika lokalen. Nu är hon inne på tionde året med Bryggerikrogen.

Bryggerikrogen är restaurangen där du får vällagad mat från grunden samtidigt som du känner historiens vingslag.

– Det finns mycket att se i Nora, sådant som man inte tagit tillvara på. Så det kändes coolt att starta restaurang i en gammal tändrörsfabrik och visa att det fungerar, säger Veronica Carlsson.

Bryggerikrogen har utvecklats till att bli en samlingsplats med allt från pub och konsertlokal till konferensanläggning och en vacker plats för bröllopsmiddag. Inga önskningar är för stora eller för små för att Veronica ska anta utmaningen, och i år blev Bryggerikrogen Årets Företagare i Nora.

– Det är den bästa marknadsföring man kan få, och reportaget i Nerikes Allehanda gav en skjuts framåt, säger Veronica.

Hon har ett brinnande intresse för mat och dryck, och köket använder lokala råvaror efter säsong.

– Vi har väldigt hög standard. Maten är lagad från grunden med mycket kärlek. Till dryck kör vi främst med naturviner och svensk öl, berättar Veronica.

Intresset för restaurang och matlagning började tidigt. Veronica var 16 år när hon lämnade sin födelseort Guldsmedshyttan norr om Nora för till hotell- och restaurangskolan i Åre. Planen var att bli kock, men hon fick snart ett serveringsjobb på Villa Tottebo. Sedan kontaktades hon av stjärnkocken Magnus Nilsson som jobbade på miljardärfamiljen Brummers gods.

– Magnus undrade om jag ville jobba där med honom, så jag var med i uppstarten av Fäviken. I början gjorde fri främst middagar till familjen Brummer och deras gäster. Sedan blev det mer och mer en restaurangverksamhet. Snart var Fäviken en av Sveriges mest exklusiva restauranger, berättar Veronica.

Efter tio år i Åre flyttade hon till Stockholm och fick jobb på Mathias Dahlgrens tvåstjärniga restaurang Matsalen och enstjärniga restaurang Matbaren. Men Veronica är ingen storstadsmänniska, och efter fem år hade hon börjat fundera på om hon skulle flytta hem eller tillbaka till Åre.

Det var då, under försommaren 2015, som hon fick erbjudandet om att hyra en restauranglokal i den gamla tändnrörsfabriken.

– Jag sa ja på en gång.

Restaurangen fanns rustad och klar då två företag försökt driva verksamhet i lokalen men gått i konkurs. Nora Fastigheter hade tåligt väntat på att en ny verksamhet skulle flytta in, och när Veronica tackade ja så gick allt snabbt.

– Jag ville öppna innan sommarsäsongen var slut. Det svåra var att snabbt hitta personal, då jag inte jobbat i trakterna och därmed inte hade några kontakter. Örebro är ju ingen restaurangstad i den bemärkelsen. Vi har Grythyttan, med Restaurang- och hotellhögskolan, men de som pluggar satsar på skolan, och sedan drar de ofta iväg utomlands eller till någon större stad, säger Veronica.

Den 6 augusti slog Bryggerikrogen trots allt upp portarna till puben och uteserveringen Bakgården. Vid sin sida hade Veronica två kockar som pendlade från Stockholm och Göteborg och unga, ambitiösa tjejer från orten som skötte servicen.

– Allt gick så fort. Vi hade fått serveringstillståndet dagen innan och när vi öppnade hade vi precis fått in varor. Allt var nytt och vi visste inte var något fanns i huset. Det var kaos, berättar Veronica och skrattar.

Under hösten målade de om och öppnade själva restaurangen. Ett drygt år senare gick Erik Lindeberg in som delägare i företaget. Framför dem väntade en tid med många utmaningar. Först ut var coronapandemin med alla restriktioner.

– Första veckan fick vi avbokningar på en halv miljon. Så vi gjorde en video om att vi börjar med lunch- och middagspåsar, och att vi behövde Norabornas stöd om de ville att vi skulle finnas kvar. Kommande lunch blev vi helt överkörda. Folk är extremt tacksamma  och stolta över oss. Vi har ett stort stöd hos lokalbefolkningen vilket känns otroligt fint och väldigt rörande. Det är det som gör att man orkar hänga i, säger Veronica.

I slutändan gynnades Bryggerikrogen av pandemin.

– Folk kunde inte resa utomlands, men de ville resa någonstans och inte till en stad. Då googlade de på mindre besöksmål och hittade oss.

Ännu en lokal lades till verksamheten för att uppfylla kraven på att restauranggästerna skulle sitta glesare. Lägenhetshotellet en trappa upp gick i konkurs så Veronica tog över även de lokalerna och när ölbryggeriet vägg i vägg flyttade så kände Veronica att det var lika bra att flytta in verksamheten även där.

– Det gjorde att vi kunde öka antalet restaurangbesökare från 50 till 150.

Nu hyr Bryggerikrogen tusen kvadratmeter, vilket ger många möjligheter. Och efter några år med lågkonjunktur känner Veronica att det börjar gå uppåt igen.

Sommaren 2024 fick visserligen en tuff start, då två av verksamhetens nyckelpersoner, däribland delägaren Erik Lindeberg, slutade. Men allt satte sig eftersom.

– Vi har haft mer turister än tidigare och personalen är helt fantastisk. Alla yngre förmågor är inkörda. Det har varit kul, säger Veronica.

Bryggerikrogen har haft spelningar med bland andra Nause, Elov & Benny, Emil Assergård och Smash into pieces.

– Det här är på deras hemmaplan, så de vill komma tillbaka som tradition, säger Veronica.

Hon har stora planer för framtiden och vill främst utöka öppettiderna.

– Visionen är att fortsätta växa och att bli fler anställda. Jag vill kunna ha öppet alla dagar i veckan och nå ut till fler gäster. Jobba hållbart med anställda året runt och kunna erbjuda fler arbetsplats utanför kvällar och helger.

För att nå målet vill hon satsa extra mycket på Noraborna.

– Nora är en liten ort där man inte har som tradition att gå ut på en måndag. Man åker till Örebro när man ska gå på restaurang eller fröjda sig. Vi vill få Noraborna att bryta sitt mönster och komma hit istället.

För att lyckas har de bland annat startat ett av Mellansveriges största musikquiz, som brukar dra 100-120 gäster. Och under hösten väntar många evenemang.

– Vi börja med hemvändarfesten Noramarken i slutet av augusti. Två veckor senare anordnar vi en kräftskiva.

Efter det väntar en oktoberfest och en countryfest med underhållning av denhyllade duon North Lake Shivers, och amerikanska Willow Hill. Ett och annat företagsevent finns också inbokat.

– Och varje år anordnar vi sittande julbord med tallriksservering.

Evenemangen planerar hon tillsammans med Emilia Magnusson som har jobbat som anställd i tre år och numera är kökschef.

– Vi har samma mål. Vi arbetar lätt tillsammans med mkt positiv energi och hejar på varandras förslag och idéer. Det är jätteviktigt, säger Veronica.

Hon har en ambition att vara en ärlig och schysst arbetsgivare, något hon tycker att många inom restaurangbranschen missar.

– Jag har varit med om det själv. Om man behandlar alla rättvist och är schysst så får man en mer hängiven personal. Det lönar sig, säger Veronica.

Även restauranggästerna på Bryggerikrogen får ett fint bemötande.

– I Mathias Dahlgrens restauranger på Grand hôtel fick jag lära sig hur man för sig när man serverar kungligheter och andra olika typer av människor. På Bryggerikrogen har vi alla typer av besökare och det är helt fantastiskt. Vi vill att det ska vara en härlig restaurang som är tillgänglig för alla. Det är jätteskön stämning här, säger Veronica.

Och ryktet om krogen har nått långt utanför Noras gränser.

– Jag har hört av vänner i Stockholm att det pratas om Bryggerikrogen. Vi är lite av en underdog, men vi har nog hjälpt till lite att sätta Nora på kartan. Jag pratade med ett gäng som flyttat hit på grund av att vi finns på platsen. De vill kunna äta gott och ha något kul att göra, inte bara under sommaren. Det är lite läskigt när de berättar något sådant, för det känns som att vi har ett stort ansvar. Men man blir rörd.

Veronica älskar sitt jobb, och är glad att hon vågat satsa och göra det hon tror på. Hon vill råda andra företagare att göra detsamma.

– Tumma inte på din grundfilosofi, utan gör något du brinner för. Man ska inte lyssna för mycket på vad andra säger. Och man ska inte tro på att man måste vara billig för att man ligger på en liten ort. Har man en bra produkt så betalar folk för den. Våga vinna. Det kan vara läskigt att satsa, men ibland måste man satsa för att vinna om man tror på en idé. Det går oftast hem om man tror på det själv.

Nästa år firar Bryggerikrogen tio år och då utlovas en stor tioårsfest.

Foto: Frida Edlund
Fler nyheter från Företagarna