För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Prisregn när Kumla hyllade sina företagare

Publicerad 31 maj 2024
Plåtteknik i Kumla AB med Torbjörn Appelqvist och Olof Carlsson i spetsen utsågs till Åtets Företagare i Kumla. Och fler utmärkelser delades ut under onsdagens sommarmingel.
Torbjörn Appelqvist blev Årets Företagare tillsammans med Olof Carlsson och företaget Plåtteknik i Kumla AB.

Det bjöds på fint väder, god mat och glada företagare när det var dags att uppmärksamma Årets Företag och Årets Företagare, Årets Unga Företagare, Årets Nyetablering, Årets Tillväxtföretag och Årets Kumlingar. 

IMG_4761.jpg

Till Årets Företag och Årets Företagare 2023 utsågs Plåtteknik i Kumla AB och personerna bakom, Torbjörn Appelqvist och Olof Carlsson.

Juryns motivering:

”Det är med stor glädje och stolthet som vi hyllar Årets Företag i Kumla 2023. Ett företag som imponerar genom att erbjuda en komplett legoleverans. Från samarbeten till produktutveckling och laserskärning, plåtbearbetning, maskinbearbetning, svetsning och montering. Företaget har inte bara levererat högkvalitativa produkter utan även visat prov på engagemang och professionalism. De har verkligen har satt Kumla på kartan när det gäller plåtteknik och tillverkning.

Företaget har dessutom med sitt kunnande, driv och engagemang varit en viktig nyckelspelare i arbetet med att få IUC på plats i regionen för stärkt konkurrenskraft och utveckling. Ett stort lyft och en fantastisk möjlighet för hela tillverkningsindustrin i Örebro län.

Vi ser med stor spänning fram emot att följa deras resa och önskar dem all framgång i framtiden. Ett varmt tack för ert betydelsefulla bidrag till Kumlas näringsliv.”

– Det är många fina ord. Känns hedrande och jättefint, sägerTorbjörn Appelqvist.

Han och kompanjonen Olof Carlsson köpte upp verksamheten 2017 efter att de båda arbetat några år i företaget. Sedan dess har msättningen har gått upp och de har förnyat sin maskinpark.

Vad har du för vision för företaget?

– Inom en femårsperiod ska vi ha ökat omsättningen med 50 procent.

Vad tänker ni kring hållbarhet?

– Det är en av de viktigaste frågorna vi har. Hållbarheten kommer delvis av att vi har storkunder som ställer krav. Vi jobbar med energi för att få ett lågt  lågt CO2-avtryck, och vi försöker att använda så lite råvaror som möjligt, Men mycket är styrt av vad våra kunder kräver av oss. 

Vad känner ni för framtiden?

– Vi hoppas gå upp, samtidigt som vi får anpassa oss efter konjunkturen. Det företagande gå ut på är nöjda kunder, nöjda medarbetare och resultat för att hela tiden utveckla företaget, säger Torbjörn.

Årets Unga Företagare i Kumla blev Karin Peterson, Möbelhuset Järsjö.

IMG_4712.jpeg

Juryns motivering:

”Med en enorm passion, yrkesstolthet och kreativitet har hon verkligen varit en inspirationskälla för andra unga entreprenörer och det är med stor stolthet som vi utser henne till Årets Unga Företagare i Kumla 2023.

Entreprenörens företag har vuxit i en snabb takt och etablerat sig som en stark aktör inom möbelbranschen. Hennes kämpaglöd och övertygelse om att möbelbranschen har en lovande framtid är tydlig.

Med det tilltalande utbudet i butiken, goda servicen och mysiga evenemang som anordnas lockar det många besökare och gynnar kommunen på flera sätt.

Vi ser fram emot att följa hennes och företagets fortsatta framgångsresa och önskar dem all lycka i framtiden.”

Till Årets Nyetablering utsågs Växa Odling i Sverige AB. 

IMG_4760.jpeg

Juryns motivering:

”När historia möter framtid kan de mest spännande saker ske. För bara några år sedan hade vi inte kunnat ana att vi idag skulle ha en innovativ inomhusodling i den gamla sandstensgruvan i Kvarntorp. En spännande satsning som både har skapat nyfikenhet och väckt intresse landet runt.

När Årets Nyetablering 2023 har nått sina mål om storskalig produktion av sina smakrika grödor kanske begreppet ”från jord till bord” behöver justeras något. Vi ser fram emot att följa detta unika och spännande företag på resan mot att bli landets största inomhusodling.”

Årets Tillväxtföretag blev Restaurang och Pizzeria Mona Lisa AB.

IMG_4750.jpeg

Juryns motivering löd:

”Genom att företaget både ökade omsättningen, nyanställde och gick med vinst placerade det sig på Syna listan för Bästa tillväxt i Kumla kommun 2023. Ett litet företag, men med stort hjärta!

1977 breddades matutbudet i Kumla och den första pizzeria i staden slog upp dörrarna. Många år senare finns den kvar, nya ägare men med samma stora leende på läpparna. Med lokalt engagemang och stark framåtanda kan vi stolt presentera dem som Årets Tillväxtföretag.”

Årets Kumlingar blev Anders och Birgitta Fasth

IMG_4802.jpeg

Juryns morivering löd:

”Modiga, engagerade, drivna, kompetenta och idérika, det är några ord som kan beskriva Årets Kumlingar.

Årets Kumlingar är sanna eldsjälar, två personer som har vågat kasta sig ut och som har möjliggjort så mycket för Kumla. Med ett välbesökt och välkänt galleri dit besökare reser från när och fjärran, en nyckelroll i att uppföra besöksmålet och skulpturparken Konst på Hög samt genom många utsmyckningar av kommunens offentliga rum har Kumla kommit att bli konstkommunen Kumla.

Årets Kumlingar har på många sätt bidragit till att sätta Kumla på kartan och till den blomstrande kommun vi är och vill vara. Ett stort tack för allt ert engagemang."

Över 140 personer deltog i festligheterna på Egastronomi Trilobiten i Hällabrottet. Kvällen arrangerades av Kumla Promotion i samarbete med Kumla kommun och Företagarna.

Foto: Kumla kommun

Om Årets Företagare

Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Priset delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Regionens vinnare går vidare till den nationella finalen den 11 oktober i Stockholm.

Fler nyheter från Företagarna