Skogsavverkning under 40 år – nu tar nästa generation över
Det var kärleken till naturen som fick Håkan Persson i Askersund att starta upp H.Persson Skogsavverkning AB. Året var 1984, Håkan var 23 år, drev ett litet lantbruk och älskade att jobba i skogen. Steget var därför inte så långt till att köpa en skotare i början av 80-talet.
– Jag ville ha friheten och kunna vara i naturen. Men många körde med samma koncept som jag, drev ett litet lantbruk och körde i skogen på vintern. Det var jättehårt konkurrens. Så starten var jättetuff. När man säger jättetuff och så lägger till det två gånger så börjar man fatta hur tufft det var, säger Håkan Persson.
Det är väl en bokstavskombination i kroppen som en har. Det är bara att jobba hårdare och värre och längre.
Men att ge upp var inget alternativ.
– Det är väl en bokstavskombination i kroppen som en har. Det är bara att jobba hårdare och värre och längre. Envishet kan ju vara en nackdel då man inte förstår när man bör bryta och göra något annat. Men för mig lyckades det i alla fall, och nu är det grabbarna som kör racet, säger Håkan.
Tiderna och marknaden har ändrats mycket sedan start.
– Konkurrensen är lite mildare men ekonomin är tuff och maskinerna dyrare. Sönerna är dock bättre affärsmässigt än vad jag någonsin har varit. De tänker nog mer på lönsamheten. Jag borrar bara ner huvudet och jobbar ännu mer, säger Håkan.
Den digitala utvecklingen har effektiviserat arbetet och utökat arbetsområdena. Och att arbeta med skogsavverkning är mer respekterat nu än tidigare, tycker Håkan och Daniel.
– Idag jobbar man tillsammans. Förr i tiden var kunden nästan emot en eftersom konkurrensen var så stor. När man kom med lösningar på hur kunden skulle hantera sin skog så höll de inte med utan ville något helt annat. Det var ord och inga visor och de var stenhårda prismässigt. Det fanns ingen förståelse att vi bedrev en verksamhet, säger Daniel.
Han tog över verksamheten 2014 efter att 2009 ha stått vid ett vägskäl.
– Jag sa till ett par kunder att om skogsbolagen börjar ha en förståelse för oss och vi jobbar tillsammans, då kommer vi att vara kvar. Annars kommer vi att försvinna. Efter det har det skett en förändring som är positiv för alla parter.
Nyckeln till att de har en lönsam verksamhet idag är att de har sett till att vara behövda.
– Vi har alltid kunnat uppfylla kundens önskemål, i både med- och motvind, och vi har alltid haft flera olika kunder för att sprida riskerna. Många i branschen kör åt ett stort bolag med fyra maskiner. När det händer något då så är man väldigt känslig. Vi har fem jättestora kunder och kan hela tiden vara med och hjälpas åt att påverka efterfrågan.
Att värna hållbarhet och biologisk mångfald ligger hos kunderna.
– Vi gör ju det kunden önskar. Den biologiska mångfalden för vår del är att se till att kunden gör det som krävs och att de är certifierade. De har egna specialister inom alla områden, säger Daniel.
Nyckeln till att få skogen lönsam är att sköta den.
H.Persson Skogsavverkning jobbar också en mindre del med att ge rådgivning till skogsföretag, som till exempel att betona vikten av gallring.
– Nyckeln till att få skogen lönsam är att sköta den. Att man röjer och gallrar. Skogen växer snabbare, blir rakare och finare och ger bättre virkeskvalitet av att man gallrar. Det skulle ofta kunna skötas mycket bättre.
2024 har varit ett ovanligt år för H.Persson Skogsavverkning AB. Världsläget har gjort att efterfrågan på slutavverkning och virke har minskat drastiskt. Och då de stora problemen med granbarkborren lett till slutavverkningar av förstörd skog har gallringarna hamnat på efterkälken.
– När man har koncentrerat sig på att bli av med den har markägarna inte gallrat, så nu har efterfrågan på gallring har ökat, säga Daniel.
Hur ser du på framtiden?
– Någonstans har man valt att satsa all sin tid i skogen, så jag kan inte tänka annat än att det blir ljust. Skogen har en stor ekonomisk vinning för hela Sverige. Det är det som gör att man anser att skogen är viktig för den svenska ekonomin och exporten.
Håkan Persson har fyllt 63. Vd-posten är kvar men han har börjat trappa ner mer och mer så att sönerna ska få stå på egna ben. Han är dock inte redo att lämna arbetet i skogen.
– Den manuella delen är ju lite fysiskt krävande och jag gillar att hålla mig igång. Jag ska iväg och hugga nu. Jag tycker om det, att vara i naturen och få anstränga mig lite oavsett om det är med motorsåg eller med eftersök som jag också håller på med. Nu ska jag hugga upp gamla grova björkar som inte går igenom maskinen, säger han.
Fakta, H.Persson Skogsavverkning AB
Grundades av vd Håkan Persson 1984. Han har länge haft med sönerna Daniel och Erik Persson i verksamheten.
Daniel tog över driften år 2014.
Erik kör skogsmaskin.
Företaget har 50 anställda.