För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tårta visade på företagarnytta i Askersund

Publicerad 25 sep 2024
Hur förbättrar man företagarklimatet i kommunen? Hur attraherar man nya företag samtidigt som man förvaltar de man har? Det var frågor som ställdes under näringslivsrådet den 12 september. Tårtan som serverades symboliserade hur viktiga företagen är för kommunen.

– Den visade ett diagram över hur mycket skatteintäkter kommunens småföretagare drar in på ett år, säger Anders Carlzon, ordförande i Företagarna Askersund.

Bland siffrorna på tårtan kunde man läsa att småföretagen i Askersund genererar 31 procent av kommunens skatteintäkter.

– Alla politiker är inte medvetna om det, men i små kommuner står de mindre företagen oftast för 30-35 procent av skatteintäkterna, säger Anders.

Träff.jpg

Näringslivsrådet består av representanter från kommunen, Företagarna i Askersund, LRF, företagarorganisationen Askersund i Centrum och ett par större företag. De jobbar tillsammans för att upprätthålla och bättra på kommunens företagarklimat.

– Små kommuner har begränsat med resurser och kompetens, så vi vill kroka arm, säger Anders Carlzon.

Varför behövs det här mötet?

– Det viktigaste är att vi skapar en ny effektivare plattform för företagsutvecklingsfrågor. Vi är väldigt konkreta och har statistikunderlag som vi kan plocka fram så att vi har något att fatta beslut på. Vi bygger småföretagarna för framtiden.

En av utmaningarna i Askersunds kommun är ålderskurvan bland kommunens företagare.

– Vi har många som går i pension snart, och vi vill att företagen ska leva vidare. Vi vill också skapa en bra attraktionskraft för småföretag och bra möjligheter för företag att etablera sig. Samtidigt vill vi se till att våra befintliga företag får bra service så att vi kan förvalta dem.

I samarbetet tar de sig an de även tuffare frågor.

– Vi måste tyvärr jobba mycket med den ökade kriminaliteten som gör det svårt för många företag, säger Anders.

Företagsklimatet i Askersund är bra.

– Det ser väldigt bra ut, med bra samarbeten, så det vill vi vidmakthålla. Prognosen säger att vi ska producera mer i år trots lågkonjunktur. Och varje företag vi kan rädda ger samhällsnytta. Askersund är en väldigt bra kommun, och man kan dra stor nytta av den lilla kommunens fördelar.

Tårta 2.jpg

Anders påtalar att det är stor skillnad mot de stora kommunerna där man som företagare kan ha svårt att ens bli insläppt.

– Här kan vi dra nytta av närheten till kommunen. Nära samarbete skapar delaktighet och vi får korta besluts- och kommunikationsvägar. 

Med på mötet var bland andra Askersunds nya kommundirektör, Joakim Ljungqvist, har drivit viktiga företagarfrågor i flera andra kommuner och näringslivschef Sofia Fredriksson.

Tisdagen den 15 oktober kommer Företagarna att medverka på En höstkväll för företag, som anordnas i samarbete med Askersunds kommun, och diskutera näringslivsfrågor.

– Vi väntar oss 110-140 deltagare och välkomnar er företagare att anmäla er!

Företagandet i Askersund

De mindre företagen i Askersunds kommun representeras av totalt 903 olika företag. Utöver detta finns 258 skogs- och jordbruksföretag.

I småföretagen jobbar 2,158 helårsanställda i, vilket innefattar 45% av alla jobb i kommunen eller 63% av alla privatanställda arbetsutövare.

Totalt så står de mindre företagen för cirka 31% av kommunens skatteintäkter, drygt 185 miljoner kronor.

Småföretagarna är en viktig ”välfärdsmotor”.
En tårta med skattefördelning på bild fick symbolisera kommuns skatteintäkter mellan små- och stora företag och offentlig sektor.
Småföretagare (0-50 anst) 31%
Större företag (< 50 anst) 17%
Offentlig sektor 24%
Pensionärer 20%
Andra skatteintäkter 6%

Övriga organisationer 1%

Fler nyheter från Företagarna