För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna pratade bluffakturor med regeringen och polisen

Publicerad 24 aug 2015
Bluffakturor är ett allt större samhällsproblem och Företagarna arbetar hårt för att se till problemet uppmärksammas och bekämpas. I ett led i det arbetet besökte Näringslivsminister Mikael Damberg Företagarnas huvudkontor i förra veckan för att diskutera problemet.

Fler och fler företag utsätts för bedrägeriförsök via bluffakturor och förra veckan kom ny statistik från BRÅ som visade att anmälningarna ökat. Efter ett samtal med Mikael Damberg där Företagarna fick berätta hur företagare runt om i landet upplever problemet gick Företagarnas vd, Günther Mårder, därefter gemensamt med Mikael Damberg till polisens nationella bedrägericenter, NBC, för att prata med åklagare och polisens utredare.

Polisen beerättade hur de arbetar med de falska fakturorna och hur de ser att de kriminella byter taktik och blir allt mer offensiva och kreativa i sina försök att lura företagare på pengar.

Bedragarna är uppfinningsrika och ofta lägger de kraven på sådana nivåer att det till en början känns lättare att betala dem än att dra ärendet vidare och anmäla till polisen.

- Vissa orkar eller vågar inte bestrida en faktura, men risken är då att kraven fortsätter att komma och bli allt dyrare, säger Günther Mårder. Så det är viktigt att alltid polisanmäla och bestrida fakturorna. 

Företagarna uppmanar alltid företagare att inte betala och istället bestrida fakturan och polisanmäla.  Läs mer här om hur du ska agera både innan och efter du har fått en falsk faktura.

Besöket uppmärksammades också av Svenska Dagbladet Näringsliv, men artikeln ligger vid den här tidpunkten inte ut på nätet. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna