För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Låt företagen vara med och integrera flyktingar

Publicerad 1 dec 2015
Företagarnas vd Günther Mårder ger fem jobbskapande förslag till politikerna, i en debattartikel i Aftonbladet.

Günther Mårder skriver på Aftonbladet debatt 1 december. 

Sverige står inför en stor möjlighet. Aldrig förr har så många människor kommit till vårt land och det i en tid när företag och inte minst välfärdssektorn skriker efter arbetskraft. Att ta emot så många människor på kort tid innebär samtidigt en utmaning, vilket bland annat utmynnat i regeringens nya migrationspolitiska inriktning.

Enklare vägar till jobb

Men vad Sverige egentligen behöver är enklare vägar till jobb och egenförsörjning för dem som kommer. Den 2:a december när riksdagen röstar om budgetpropositionen tyder dock inget på att trösklarna kommer att sänkas.

I stället kommer regeringen att sänka taket för RUT-avdraget till hälften, vilket kommer att ha motsatt effekt.

Regering och myndigheter borde göra allt i sin makt för att minska de problem som flyktingkrisen innebär. Småföretagen står beredda att hjälpa till. De lever och verkar ute i kommunerna, skapar arbetstillfällen, skattekronor och innovationer. De fungerar många gånger som lokalsamhällets problemlösare och Företagarna kontaktas dagligen av småföretagare som vill vara med och bidra till en bättre fungerande integration.

Har nyckelroll

Som Sveriges främsta jobbskapare har småföretagen en nyckelroll i integrationen, men för att de ska kunna nå sin fulla potential i det arbetet måste politikerna skapa rätt förutsättningar.

Företagarna har här fem förslag på hur politikerna kan förenkla integrationen.

1) Behåll RUT-taket

Inom RUT ryms en mängd viktiga jobb som gjort att många nyanlända kunnat få ett arbete och egen lön. Men nu ska taket sänkas till hälften. Positivt är visserligen att fler tjänster föreslås hamnar under RUT, men med sänkningen av taket kommer kunderna inte kunna köpa lika mycket tjänster som tidigare, vilket förhindrar att fler jobb skapas.

2) Praktikplatser

Våra medlemsföretag står redo att erbjuda praktikplatser till asylsökande. Praktikplatsen skapar en meningsfull sysselsättning under tiden som asylsökande väntar på besked från Migrationsverket och förkortar steget in på arbetsmarknaden. Nu behövs bara Migrationsverkets klartecken för att komma igång.

3) Låt företagen hjälpa till med validering

Valideringen av en invandrares utbildning eller yrkeskunskap tar idag alldeles för lång tid. Om en person kan jobbet – låt dem få arbeta. Vi vill därför se ett system där yrkesfolk validerar. För att snabba på processen kan praktikplatsen bli en del i valideringsarbetet.

4) Övningsföretag 

Företagarna har ett projekt för de invandrare som är entreprenörer och har drivit företag i sina hemländer. I projektet får de stöd av en mentor som är medlem i Företagarna och har som uppgift att hjälpa den nya företagaren att orientera sig i svenska regelverk.

5) Förbättra matchningen 

Företagarna har i samarbete med Arbetsförmedlingen tagit fram ett arbetssätt, Jobbsökarna, där Arbetsförmedlingen utgår från småföretagens kompetensbehov för att hjälpa arbetssökande in på arbetsmarknaden. De asylsökande måste ingå i detta arbete och deras kompetens måste ingå när arbetsförmedlaren letar efter lämplig arbetskraft.

Öppna för företag utan kollektivavtal

För att på riktigt öppna upp arbetsmarknaden är det också oerhört viktigt att även företag utan kollektivavtal får vara med i den här processen.

Menar regeringen allvar med att integrationen ska bli bättre måste de också visa att de tror på småföretagen och deras jobbskapande kraft. Företagarna och våra 70 000 anslutna företagare står redo att hjälpa till att bygga ett ännu starkare Sverige.

Günther Mårder
vd Företagarna

 

Rättelse: I versionen publicerad på Aftonbladet uppges felaktigt att RUT-avdraget kommer halveras. Rätt är att taket för avdraget sänks till 25 000 kronor, det vill säga hälften av tidigare nivå.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna