Momsregler stoppar flyktingboenden - företagen behöver svar omgående!
Uppdatering 22/12 2015: Skatteverket har nu förtydligat reglerna, läs mer här.
Mitt under migrationskrisen, när behovet av flyktingboenden är enormt, står det klart att företag som vill hyra ut boenden riskerar en riktig momssmäll. Det leder till längre väntetider för flyktingar, företag som får besked i efterhand riskerar konkurs och företrädarna riskerar personligt ansvar för momsskulden samtidigt som myndigheterna får svårare att hantera platsbristen.
Oklarheter hindrar uthyrning
Uthyrning av vanliga bostäder är inte momspliktig och fastighetsägaren får därför inte dra av moms på sina inköp. Men för hotell, vandrarhem och liknande gäller andra regler. Deras verksamhet är momspliktig.
Nu dammsuger Migrationsverket och kommunerna marknaden för att hitta möjliga flyktingboenden. Många hotell och vandrarhem har lågsäsong och skulle kunna hyra ut. Det gäller även fastighetsägare som är momspliktiga för annan lokaluthyrning och har tomma lokaler. Men oklarheter om hur det blir med momsen om de hyr ut till flyktingboenden hindrar dem.
Olika besked från skattekontor
Om Skatteverket bedömer uthyrningen som ”stadigvarande bostad”, vilket har förekommit, innebär det stopp för momsavdrag och företagen kan även tvingas återbetala moms på investeringar upp till tio år bakåt i tiden. Givetvis går det att hantera, bara företagen får klara besked om vad som gäller och kompensation för merkostnaden.
Det är inte rimligt att företag och företagare ska stå den ekonomiska risken. Finansministern bekräftar visserligen i riksdagen (fråga 2015/16:313) att tillfälligt boende i hotellverksamhet inte ska drabbas av avdragsförbudet för stadigvarande bostad. Ett svar som vi menar är självklart. Men tyvärr har beskeden från olika skattekontor gått åt olika håll.
Otidsenliga regler
Reglerna om avdragsförbud för moms vid uthyrning till stadigvarande bostad är otidsenliga och borde avskaffas. I avvaktan på detta måste Skatteverket se till att skattekontoren åtminstone inte tolkar reglerna så att boenden i hotell, vandrarhem och liknande anläggningar bedöms vara stadigvarande bostad. Att se till att det finns lokaler och olika former av boenden för människor på flykt är omsorg och inte stadigvarande bostäder.
Reglerna om stadigvarande bostad skapar orimliga effekter för hela samhället då den även medför problem för vård- och omsorgsboenden och vid miljöinvesteringar. Men det är en fråga som regeringen kan lösa om man vill.
Våra medlemsföretag behöver omgående svar - kommer regeringen föreslå att regeln tas bort eller inte?
Stockholm den 2 december 2015
Annika Fritsch, Skatteexpert, Företagarna
Anna Sandberg Nilsson, Momsexpert, Svenskt Näringsliv
Ulla Werkell, Skatteexpert, Fastighetsägarna Sverige
Foto: Pressbilder