"Skatteverkets gräddfil går ut över företagare"
Det är hög tid att regeringen nu ser till att det rättsosäkra och skadliga skatterättsliga företrädaransvaret äntligen utreds. Grundproblemet är egentligen inte en skattefråga. Därför behövs en allsidig belysning som även omfattar bolagsrätt, insolvens och straffrätt, skriver Annika Fritsch skatteexpert, Företagarna och Kerstin Nyquist skattejurist, Svenskt Näringsliv på SvD Debatt på juldagen.
Absurda följder
Dagens regler leder till den absurda situationen att skattebrottslingar kan slippa betala den skatt som undandragits genom brott medan seriösa företrädare, som bara försökt rädda företaget, kan bli betalningsansvariga. I stället för de nuvarande, rättsosäkra reglerna bör det kunna införas ett skadeståndsansvar för den undanhållna skatten vid skattebrott. Ett sådant skadeståndsansvar skulle rimma bättre med det allmänna rättsmedvetandet.
Utgångspunkten är, och måste vara, att aktieägare och företrädare för aktiebolag inte svarar personligen för bolagets förpliktelser. Missbruk ska motverkas, men måste avvägas mot risken att minska benägenheten att starta, driva och utveckla företag, alltså att våga ta risker. Aktiebolagslagen har också regler om personligt betalningsansvar för företrädare. Dessa regler kan användas av alla borgenärer – även Skatteverket. De innehåller tidsfrister som ger företagaren en realistisk möjlighet att försöka rädda bolaget, samtidigt som borgenärernas intressen skyddas.
Strikt tolkning av praxis
För skatteskulder tillämpas i praktiken i stället det skatterättsliga företrädaransvaret som innebär att en företagare snabbt kan bli personligt betalningsansvarig om inte företaget kan betala sin skatt. Reglerna kräver uppsåt eller grov oaktsamhet. Men dessa krav har i praxis tolkats så strängt att det närmast kan liknas vid ”strikt ansvar”. Om inte företaget har ansökt om företagsrekonstruktion eller konkurs senast den dag som skatten förfaller till betalning kan företrädaren bli personligt betalningsansvarig. Som företrädare räknas vd, styrelseledamöter och andra som i praktiken företräder bolaget.
Alla företag kan oförskyllt hamna i betalningssvårigheter och mindre företag är förstås mer sårbara. Det kan gälla en utebliven betalning från en kund, ett banklöfte som inte infrias, företagarens sjukdom, som gör att verksamheten inte fungerar. Företagaren kan ha skjutit till egna medel till bolaget för att försöka rädda det. Men det är ytterst sällan som det befriar företrädaren från betalningskrav. Att företagaren följt aktiebolagslagens regler till punkt och pricka saknar också betydelse!
Skiljer sig från övriga Norden
Företag ska redovisa och betala skatt varje månad. För att säkert skydda sig skulle företagare behöva ansöka om konkurs eller företagsrekonstruktion så snart det finns en risk att företaget inte kan betala skatten den 12:e i månaden. Det är orimligt och skulle leda till en mängd onödiga företagsnedläggningar med uppsägningar av anställda och kapitalförstöring. Dagens ordning lämnar det helt upp till Skatteverket om det ska bli fråga om företrädaransvar eller inte.
Svensk lagstiftning brukar ta intryck av hur frågorna löses i de nordiska grannländerna. Men i denna fråga sticker Sverige ut. Varken Danmark, Finland eller Norge har regler som motsvarar det skatterättsliga företrädaransvaret.
Vi menar att det är dags att ompröva den gällande särregleringen för Skatteverkets fordringar. På motsvarande sätt som i Danmark borde det räcka med de associationsrättsliga reglerna. I aktiebolagslagen finns ett strängt personligt betalningsansvar. Men reglerna innehåller också tidsfrister som tillsammans med tydliga krav på åtgärder gör det möjligt för företagare att försöka rädda företaget utan att drabbas av personliga betalningskrav. Aktiebolagslagen behandlar alla borgenärer lika.
Slopa skatterättsliga företrädaransvaret
Dagens företrädaransvar ger Skatteverket en omotiverad gräddfil framför andra borgenärer och bör även av det skälet avskaffas. Då skulle regelsystemen hänga ihop och rättssäkerheten för framförallt småföretagare förbättras. Det är hög tid att regeringen tar tag i frågan och tillsätter en utredning med uppdrag att slopa det skatterättsliga företrädaransvaret.
Annika Fritsch skatteexpert, Företagarna
Kerstin Nyquist skattejurist, Svenskt Näringsliv