Svensk ekonomi stark – men inte utan orosmoment
Konjunkturinstitutet har nu släppt sin decemberprognos, och den visar på en stark svensk ekonomi.
Därmed rör vi oss ut ur de senaste årens lågkonjunktur. Fortsatt stark inhemsk konsumtion och en expansiv finanspolitik är orsaker som bidrar till det både 2016 och 2017, när kostnader för flyktingmottagandet till stor del lånefinansieras, menar Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.
Offentliga finanser försvagas
Han ser dock även orosmoment. Ett sådant är att de svenska offentliga finanserna under de närmaste åren kommer att försvagas trots konjunkturåterhämtningen. Flyktinginvandringen utgör också en stor källa till osäkerhet i prognosen för den svenska ekonomin.
– Det är oroande att överskottsmålet i praktiken är överspelat enligt Konjunkturinstitutets bedömning. Därmed är det är oklart vilka principer som styr finanspolitiken. Dessutom tycks utgifterna fortsätta öka vilket enligt Konjunkturinstitutets riskerar att bryta utgiftstaket under kommande år, säger Daniel Wiberg.
Relativt trögt globalt
För vår omvärld är bilden mera nyanserad. Den globala konjunkturåterhämtningen går relativt trögt. I många tillväxtekonomier minskar BNP-tillväxten 2015. Inom EU får konjunkturåterhämtningen dock stöd av låga räntor och en mindre åtstramande finanspolitik.
Även faktorer som det låga oljepriset stödjer återhämtningen, enligt Konjunkturinstitutets prognos.